Skip to main content
Home » Life Sciences » Deze Belgische antivirale therapie is inzetbaar tegen COVID-19 én andere ziekten
Life Sciences

Deze Belgische antivirale therapie is inzetbaar tegen COVID-19 én andere ziekten

In samenwerking met
"Bij risicopatiënten kan onze antilichaamtherapie potentieel aanzienlijk de kans op ernstige complicaties en hospitalisatie verminderen."
In samenwerking met
"Bij risicopatiënten kan onze antilichaamtherapie potentieel aanzienlijk de kans op ernstige complicaties en hospitalisatie verminderen."

Het Belgische biotechbedrijf ExeVir Bio ontwikkelt een breed antipandemieplatform dat al in een vroege fase kan worden ingezet tegen diverse gevaarlijke virale en besmettelijke ziekten, waaronder ook COVID-19.

Torsten Mummenbrauer

CEO

ExeVir Bio

We ontwikkelden een krachtige antivirale therapie met een speciaal type van antilichamen die we afleiden van het immuunsysteem van de lama.

ExeVir Bio werd midden 2020 opgericht als een spin-off van het Belgische onderzoeksinstituut VIB”, vertelt CEO Torsten Mummenbrauer.“Door gebruik te maken van klinisch gevalideerde VHH-technologie zijn we erin geslaagd om een krachtige antivirale therapie te ontwikkelen met een speciaal type van antilichamen die we afleiden van het immuunsysteem van de lama.”

“Onze topkandidaat, VHH72-Fc, bindt aan de stekel-eiwitten van SARS-CoV-1- en SARS-CoV-2-virussen, waardoor deze niet meer kunnen binnendringen in de menselijke lichaamscellen. Omdat onze antistof kleiner is dan klassieke antistoffen en op een unieke plaats bindt aan het virale stekel-eiwit, wordt ze niet beïnvloed door de mutaties in de huidige coronavarianten.”

Enorm potentieel

“We haalden op minder dan een jaar tijd 42 miljoen euro aan kapitaal op, wat meteen ook het potentieel bevestigt van deze therapie én technologie voor zowel COVID-19 als voor heel wat andere ziekten. Onze topkandidaat XVR011 is klaar voor klinische ontwikkeling voor COVID-patiënten”, aldus Mummenbrauer. “Het is potentieel de snelste en gemakkelijkste manier om hoogrisicopatiënten te beschermen tegen ernstige complicaties én om gehospitaliseerde patiënten al in een vroege fase van de ziekte te behandelen.”

Hopelijk zal ons geanticipeerd succes tegen COVID-19 een eyeopener zijn die beleidsmakers doet beseffen dat andere ziektes ook kunnen en moeten worden aangepakt met een effectieve behandeling.

“Bij risicopatiënten kan onze antilichaamtherapie bovendien potentieel aanzienlijk de kans op ernstige complicaties en hospitalisatie verminderen. Daarom is het zeer belangrijk dat politici zich er goed van bewust zijn dat vaccins, ondanks hun grote meerwaarde, niet de enige strategie zouden mogen zijn. De prijzen van antilichaamtherapieën zijn de laatste jaren overigens sterk gedaald, waardoor ze nu een perfect betaalbare complementaire optie zijn.”

Einde van hoog aantal jaarlijkse griepdoden 

“Hopelijk zal ons geanticipeerd succes tegen COVID-19 dus een eyeopener zijn die beleidsmakers doet beseffen dat andere ziektes zoals influenza, MERS of ebola – waarvan we het blijkbaar als onvermijdelijk zijn gaan beschouwen dat ze jaarlijks vele doden maken – ook kunnen en moeten worden aangepakt met een effectieve behandeling. Antilichamen zouden wat dat betreft zeker een middel zijn om dat te realiseren. Daarom zal influenza, na COVID-19, alvast een van de volgende doelen zijn waar we ons onderzoek op zullen focussen”, besluit Mummenbrauer.

Next article