Home » Life Sciences » Een blik op het unieke potentieel van Vlaanderen
Opinie

Een blik op het unieke potentieel van Vlaanderen

Pascale Engelen en Willem Dhooghe, co-General Managers van flanders.bio.

OPINIE
De huidige pandemie heeft de life sciences wereldwijd onder de aandacht gebracht. Meer dan ooit werd de innovatiekracht en wendbaarheid van de sector duidelijk door de talrijke O&O-initiatieven om oplossingen te bieden bij de diagnose, behandeling en zorg van coronapatiënten. Meer uitleg door Willem Dhooge en Pascale Engelen van flanders.bio.

In tegenstelling tot een aantal andere economische sectoren die zwaar te lijden hebben onder deze gezondheidscrisis, kende onze sector het afgelopen jaar een blijvende vraag naar werkkrachten, zowel academisch als technisch geschoold. De nood aan STEM-talent blijft dus groot.

Ondanks de druk op de financiële markten hebben verschillende bestaande en nieuwe biotechbedrijven het afgelopen jaar succesvolle financieringsrondes afgesloten. Talrijke nieuwe spin-offs hebben het licht gezien. Onze sector zal dan ook na de pandemie een belangrijke rol spelen in de relance van de Belgische economie met de creatie van meer jobs en de ontwikkeling van duurzame producten en oplossingen binnen domeinen zoals gezondheid en agri-foodtech, met een belangrijke toegevoegde waarde voor de maatschappij.

Nergens anders ter wereld zijn er op zo’n kleine oppervlakte zo vele jonge én mature Vlaamse en buitenlandse bedrijven en kennisinstellingen te vinden.

Klimaat voor kruisbestuiving

Nergens anders ter wereld zijn er op zo’n kleine oppervlakte zo vele jonge én mature Vlaamse en buitenlandse bedrijven en kennisinstellingen te vinden. Daardoor ontstaat een ideaal klimaat voor kruisbestuiving tussen verschillende domeinen en zijn we in staat om innovatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen te ontwikkelen. De sterkte van het ecosysteem bleek onlangs nogmaals met de razendsnelle opstart van het bedrijf Exevir vanuit VIB-onderzoek in samenwerking met een groot Belgische farmabedrijf.

Inzetten op technologie

Vlaanderen wil als hoogtechnologische regio een leidende rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe gezondheids- en agri-foodoplossingen die zich bevinden op de snijlijn van technologieën. De toekomst voor een nieuwe generatie van vaccins, gepersonaliseerde therapieën en medtech ligt open. Hierrond werken we samen met DSP Valley en MedTech Flanders. We zetten ook in op de verdere versterking van onze leidinggevende positie in agri-foodinnovatie, waar we allianties aangaan met de relevante onderzoeksinstituten en speerpuntclusters in dat domein.

Verder is het belangrijk om blijvend in te zetten op nog meer doorgedreven internationalisatie van onze bedrijven én om meer gericht nieuwe buitenlandse investeringen en talent aan te trekken. Vlaanderen heeft een uniek potentieel om een leidende rol te spelen in Europa in het brede domein van de levenswetenschappen.

Next article