Home » Life Sciences » Hoe menselijke expertise en AI elkaar versterken
Life Sciences

Hoe menselijke expertise en AI elkaar versterken

In samenwerking met
In samenwerking met

Baanbrekende AI-technologie in combinatie met diepgaande menselijke expertise: daarmee helpen partners Robovision en TMC farmaceutische bedrijven om hun kwaliteitsprocessen en efficiëntie te verbeteren.

An-Sofie Vandersmissen, Director TMC Science & Technology

Stephane Willaert, VP Healthcare bij Robovision

Wat doen TMC en Robovision precies in de markt van life sciences? 

An-Sofie Vandersmissen, Director TMC Science & Technology: “TMC is een hightech consultancybedrijf dat zijn klanten onder meer ondersteunt in de commerciële manufacturing van (bio-)farmaceutische producten, met een diepgaande expertise in engineering, automatisatie, procesverbeteringen, validatie en kwaliteit. Daarbuiten zijn we ook sterk betrokken bij de technologische ontwikkeling van medical devices in samenwerking met onderzoeksorganisaties. Onze hoogopgeleide en gekwalificeerde consultants noemen wij ook wel ‘employeneurs’. Ze zijn immers niet enkel technisch of wetenschappelijk sterk, maar beschikken ook over bijkomende soft skills die belangrijk zijn in het kader van ondernemerschap. Vanuit diezelfde visie geven wij hen via een uniek HR-model ook veel vrijheid en zelfstandigheid om hun carrière en groeipad zelf te bepalen.” 

Het minimaliseren van de foutenmarge en het maximaliseren van de kwaliteit zijn uiterst belangrijk voor farmabedrijven. Met automatische detectie helpen we hen om dat sneller, beter en goedkoper te realiseren. 


Stephane Willaert

Stephane Willaert, VP Healthcare bij Robovision: “Robovision is een Gentse AI-specialist die zopas 42 miljoen dollar groeikapitaal ophaalde in het kader van zijn internationale expansie. We zijn actief in verschillende domeinen, waaronder ook life sciences. Zo helpen we farmaceutische bedrijven om nieuwe medicatie te ontwikkelen en de kwaliteitscontroles van die medicatie te optimaliseren. Het minimaliseren van de foutenmarge en het maximaliseren van de kwaliteit zijn uiterst belangrijk voor farmabedrijven. Met automatische detectie helpen we hen om dat sneller, beter en goedkoper te realiseren. Er is ontzettend veel mogelijk, dus het komt er vooral op aan om prioriteiten te stellen.” 

Hoe creëert jullie samenwerking een meerwaarde voor alle partijen? 

Willaert: “We hebben een perfect complementaire samenwerking opgezet met de ervaren consultants van TMC om onze technologie toe te passen bij de farmaceutische bedrijven en Contract Research Organizations (CRO’s) waar zij dagelijks mee in contact staan.” 

Vandersmissen: “Onze consultants kunnen bovendien input geven aan Robovision over de strenge regelgeving en de impact die deze heeft in een productieomgeving. Robovision van zijn kant leert onze consultants welke mogelijkheden AI kan bieden binnen hun domein. Dat laat hen toe om interessante opportuniteiten te detecteren bij klanten en dan in samenwerking met Robovision een oplossing op maat voor te stellen. Dat is trouwens meteen ook een grote troef voor ons in de war for talent. Onze mensen kunnen werken met de meest geavanceerde technologie en blijven dankzij deze partnership up-todate in deze snel veranderende markt.” 

In de praktijk

Snellere en correctere analyse van petrischalen 

Petrischalen worden in de sector gebruikt om de reactie van bepaalde bacteriën of moleculen te onderzoeken. Zo moeten mensen dagelijks 5.000 tot 10.000 van zulke schaaltjes manueel analyseren voor kwaliteitscontroles. Via AI is dat repetitieve werk heel makkelijk te automatiseren. Toch stellen bedrijven zich vaak nog de vraag of dat ook bij hen kan worden geïmplementeerd. Vandaar dat de samenwerking tussen TMC en Robovision een grote meerwaarde biedt. De TMC-consultants hebben een goede kennis van de verwachtingen op het vlak van validatie en integratie. Robovision levert hiervoor een systeem dat 24/7 (en zonder moe te worden) beelden kan analyseren en classificeren. Hierdoor kunnen de foutenmarge en variabiliteit drastisch dalen en wordt de hele organisatie efficiënter.

Hoe gaan jullie concreet tewerk? 

Willaert: “Enerzijds krijgen bedrijven de mogelijkheid om via ons platform op een gecontroleerde en veilige manier AI te maken, testen en gebruiken. Anderzijds kunnen wij samen specifieke oplossingen op maat ontwikkelen die perfect kunnen worden geïntegreerd in de workflow van de klant.” 

Onze mensen kunnen vanuit hun praktische kennis van de sector en de regelgeving de implementatie en integratie van een op maat gemaakte oplossing in goede banen leiden. 


An-Sofie Vandersmissen

Vandersmissen: “Onze mensen kunnen dan vanuit hun praktische kennis van de sector en de regelgeving de implementatie en integratie van die op maat gemaakte oplossing in goede banen leiden. Aangezien TMC verschillende business units heeft – elk met zijn eigen expertise – kunnen onze eigen AI-experten de software van Robovision verder aanpassen voor onze klanten en kunnen we Robovision ook ondersteunen met hun sterke groei.”

Next article