Skip to main content
Home » Life Sciences » Kankertherapie steunend op ons eigen immuunsysteem?
Life Sciences

Kankertherapie steunend op ons eigen immuunsysteem?

In samenwerking met
In samenwerking met

Onderzoek naar nieuwe innovatieve T-celtherapieën geeft hoop aan heel wat kankerpatiënten die tot nu toe maar weinig behandelopties hadden. Meer uitleg door Katrien Reynders-Frederix, CEO van Pan Cancer T.

Tekst: Joris Hendrickx 

Katrien Reynders-Frederix

CEO

Pan Cancer T

Hoe willen jullie een nieuw perspectief bieden voor kankerpatiënten?

“Pan Cancer T werd eind 2020 opgericht en is een spin-out van het Erasmus MC (Rotterdam). We ontwikkelen innovatieve T-cel receptor (TCR) therapieën voor moeilijk te behandelen solide tumoren zoals borst-, baarmoeder-, blaas-, colon-, glioma-, slokdarm- en longkanker. De sleutel hiervoor ligt in ons eigen immuunsysteem. ”

Onze witte bloedcellen zijn in staat om abnormale cellen, zoals kankercellen, te herkennen en uit te schakelen.

“Onze witte bloedcellen zijn immers in staat om abnormale cellen, zoals kankercellen, te herkennen en uit te schakelen. Ze doen dat met een specifiek eiwit, met name de ’receptor’, waarmee ze afwijkende cellen herkennen en deze elimineren door zich eraan te binden.”

Welk mechanisme gebruiken jullie hiervoor?

“Patiënten met bloedtumoren worden vandaag al met succes behandeld met de zogenaamde adoptieve celtherapie (ACT). Daarbij worden de witte bloedcellen van patiënten verzameld en krijgen deze een performante ‘receptor’ die de tumor herkent. Die geüpgrade witte bloedcellen worden vervolgens terug toegediend bij de patiënt. Pan Cancer T wil deze ACT nu ook toepassen bij solide tumoren.”

“Hiervoor introduceren we een aantal innovaties. Allereerst zijn we in staat om de celtherapie in te zetten tegen meerdere types van solide tumoren (‘pan’-cancer). Ten tweede hebben we een unieke kennis om de ‘receptoren’ te selecteren. Tot slot overwint onze therapie de immuunonderdrukking door de tumor.”

Next article