Home » Life Sciences » Met plantaardige middelen de veroudering van cellen bestrijden
Life Sciences

Met plantaardige middelen de veroudering van cellen bestrijden

Met dank aan
Een injecteerbare gel voor de behandeling van artrose.
Met dank aan
Een injecteerbare gel voor de behandeling van artrose.

Het bedrijf KiOmed Pharma, dat in 2014 werd opgericht, is een spin-out van KitoZyme. “Ons doel is om het verouderen van de cellen tegen te gaan via innovatie in de plantaardige sector”, vertellen François Blondel, stichter en voorzitter van de raad van bestuur, en Houtaï Choumane, CEO.

Op welke manier zorgen uw innovatieve toepassingen voor een oplossing in de gezondheidszorg?
François Blondel.

Blondel: “We zijn actief in drie specifieke domeinen: afbraak van gewrichtskraakbeen en gewrichtsvocht bij de bestrijding van artrose, veroudering van de huid (met het verschijnen van rimpels) en uitdroging van het oogoppervlak, ook wel droogoogsyndroom genoemd. Om veroudering van de weefsels bij die drie ‘degeneratieve’ aandoeningen tegen te gaan, hebben we op basis van paddenstoelen een unieke technologie ontwikkeld voor de productie van chitosan, een polymeer van de familie van de polysachariden. Chitosan is oorspronkelijk een dierlijk product en wordt vooral teruggevonden in schaaldieren en garnalen. Wij hebben een product van plantaardige oorsprong ontwikkeld dat een belangrijke innovatie vormt, waar een groot aantal patiënten baat bij kan hebben.”

In welke zin is die technologie een aanwinst?
Houtaï Choumane.

Choumane  : “Dit polymeer is bijzonder effectief tegen oxidatieve stress. Onder invloed van de omgeving versnelt de oxidatieve stress het verouderen van de cellen, het gewrichtskraakbeen, de dermis en het oog. Er bestaan geen geneesmiddelen om die ziektes te genezen, maar producten zoals de onze behandelen de symptomen. Met andere woorden: de patiënten lijden minder, stappen beter en hebben een betere levenskwaliteit. Ons product op basis van chitosan werkt bijvoorbeeld ook bij gevorderde artrose in een stadium dat andere behandelingen geen effect hebben.”

Blondel: “Het product dat wij aanbieden, is minder allergeen dan producten van dierlijke oorsprong. Het kan hyaluronzuur vervangen, een product dat al lang wordt gebruikt bij artrose en andere toepassingen. Hyaluronzuur wordt geëxtraheerd uit hanenkammen en heeft een zeer beperkte werkingsduur. Bovendien reageert meer dan 40% van de patiënten met artrose er niet op. Onze producten bieden een oplossing voor die beperkingen. Ook beheersen we de productieprocessen beter.”

Wereldwijd lijden maar liefst 300 miljoen mensen aan artrose. In België alleen al zijn het er meer dan 1 miljoen.

Hoe ontwikkelen uw activiteiten zich?

Choumane: “Wij focussen ons op onderzoek en productie. Via een distributiepartner hebben we onlangs een eerste middel op de markt gebracht: een injecteerbaar product voor de behandeling van knieartrose. De potentiële markt is gigantisch. Wereldwijd lijden maar liefst meer dan driehonderd miljoen mensen aan artrose. In België alleen al zijn het er meer dan één miljoen. In samenwerking met een wereldspeler ontwikkelen we ook esthetische producten voor de huid.”

Ultrazuiver chitosan van plantaardige oorsprong, hier in poedervorm. Dit polymeer vormt de basis van innovatieve behandelingen.

Blondel: “België telt een groot aantal bedrijven die actief zijn in de biotechnologiesector, maar enkel nieuwe oplossingen ontwikkelen, volstaat niet. Je moet ook partnerships aangaan met bedrijven die actief zijn in de betrokken segmenten om de producten te commercialiseren. Dat is in ons geval zeer duidelijk. Onze partners zijn overtuigd van de waarde van onze technologie voorplantaardig chitosan. In dat domein zijn wijnamelijk wereldleider.”

In welke vormen wordt uw product aangeboden?

Blondel: “In de vorm van een gel, die meteen spuitje wordt ingespoten in het gewrichtof de huid, en in de vorm van druppels voorde ogen. Bij artrose worden zeer goederesultaten behaald dankzij deze uniekebehandeling: de werking van één enkeleinjectie houdt een tiental maanden aan. Omveroudering van de huid tegen te gaan, ontwikkelen we twee producten: injecties diehet vochtgehalte en de kwaliteit van de huidverbeteren door de oxidatieve stress te verminderen, en fillers om rimpels te behandelen. Die laatste zijn invasiever dan crèmes,maar werken beter.”

Choumane: “Wat dermo-esthetiek betreft, hebben we in één van onze klinische studies uitstekende resultaten behaald. We hebben dan ook een protocol ingediend voor de registratie van een eerste product in 2024.”

Zijn uw onderzoeken gepubliceerd?

Choumane: “Ja, natuurlijk. Onze onderzoeken naar gevorderde artrose zijn aanvaard voor het wereldcongres voor artrose en osteoporose en recent werden twee artikels gepubliceerd in Plos One en de European Journal of Dermatology. Om ons product bekend te maken, nemen we ook regelmatig deel aan congressen, zoals het internationale symposium voor intra-articulairebehandelingen. We hebben in België ook klinische studies naar artrose lopen die ons product vergelijken met de wereldleiders.Zo winnen onze producten aan zichtbaarheid, ten bate van de patiënten.” 

Next article