Nieuwe technieken laten toe om de ganse workflow in laboratoria te automatiseren. Op die manier worden bottlenecks weggenomen en kunnen tegen een lagere kost en met meer flexibiliteit toch even kwalitatieve en precieze resultaten worden bereikt. Interview met Luc Van Laer van Analis.
Tekst: Joris Hendrickx
Wat zijn binnen jullie activiteiten de meest opmerkelijke ontwikkelingen?
“Analis is een verdeler van wetenschappelijke instrumenten in de Benelux. We bieden een grote meerwaarde door de oplossingen van verschillende leveranciers te combineren en dat geheel dan naar de markt te brengen. Vooral op het vlak van genomics hebben we een zeer uitgebreid productengamma, waardoor we hier het meest volledige pakket kunnen aanbieden.”
“Binnen dit domein hebben zich de laatste decennia ook de grootste evoluties afgespeeld, denk maar aan de nieuwe ontwikkelingen voor het sequencen van nucleic acids (next generation sequencing) waarmee men heel snel bepaalde ziektes in kaart kan brengen. Ook voor het snel ontwikkelen van COVID-19-vaccins is dat een enorme meerwaarde gebleken.”
In het kankeronderzoek laat de contactloze verplaatsing van heel kleine volumes van vloeistoffen toe om snel te onderzoeken waarvoor reeds bestaande medicatie eventueel nog kan worden gebruikt.
Met welke technologieën bieden jullie een antwoord op nieuwe en veranderende noden door COVID-19?
“Een van onze leveranciers was de eerste firma buiten China die een PCR-kit voor COVID-19 op de markt bracht. Dat heeft het afgelopen jaar heel wat deuren geopend voor ons. Vooraleer het sample klaar is om de PCR-test uit te voeren, moet het virus overigens eerst uit het medium worden gehaald. Dat gebeurt door middel van RNA-extractie. In ons gamma hebben wij toestellen die toelaten om dat proces te automatiseren.”
“Door de huidige explosie in de wereldwijde vraag naar tips en plastics omwille van COVID-19-testing is het bovendien meer dan ooit duidelijk dat pipetteren met tips heel wat nadelen biedt. Het is voor producenten immers onmogelijk om hun productie voldoende snel op te schalen om aan de huidige vraag te voldoen. Sommige laboratoria schakelden noodgedwongen over op alternatieve pipetpunten, maar het is dan wel cruciaal om de kwaliteit en precisie van de volumeverplaatsingen te kunnen controleren.”
“Wij bieden producten aan die een eenvoudige kwaliteitscontrole toelaten. We hebben daarnaast ook een revolutionaire technologie in ons aanbod om vloeistoffen in heel kleine hoeveelheden zeer snel en met een heel hoge precisie te verplaatsen, zonder fysiek contact te maken. Dat levert heel wat voordelen op ten opzichte van de klassieke manier van pipetteren en zelfs ten opzichte van het geautomatiseerd pipetteren door middel van robots.”
Hoe werkt dat dan precies?
“Concreet gebeurt de verplaatsing van de vloeistof aan de hand van geluidsgolven. Onder de te pipetteren vloeistof passeert een sensor die het volume en de eigenschappen van de vloeistof detecteert, maar ook de energie die nodig is om een of meerdere druppels van 2,5 nanoliter te verplaatsen. Vervolgens zorgen geluidsgolven ervoor dat de gewenste volumes naar een plaat worden geschoten die ondersteboven hangt boven het gevulde recipiënt. Deze werkwijze is niet enkel heel snel en precies, ze is ook heel flexibel.”
“In tegenstelling tot traditionele liquid handlers ben je niet meer gebonden aan de fysieke beperkingen van je pipet. Je kan vanuit één bron naar verschillende locaties op de bestemmingsplaat schieten, met elke vloeistof en elk volume. Bovendien laat dit toe om de volumes te miniaturiseren. Dat is ook bij COVID-19 een enorme troef geweest, want zo kon men met dezelfde kost en materialen veel meer PCR-tests doen.”
Dankzij de non-contact dispensing technologie met geluidsgolven kunnen hoogwaardige synthetische DNA-constructies op kleinere schaal – en dus goedkoper en vooral veel sneller – worden geproduceerd.
Welke meerwaarde kunnen deze technologieën opleveren in het kankeronderzoek?
“In het kankeronderzoek laat de contactloze verplaatsing van heel kleine volumes van vloeistoffen toe om snel te onderzoeken waarvoor reeds bestaande medicatie eventueel nog kan worden gebruikt, al dan niet in combinatie met andere medicatie. Indien dat onderzoek op grote schaal zou moeten gebeuren, zou het gewoon té kostelijk worden. Je moet al die moleculen hebben én ze ook nog eens mengen in diverse verhoudingen om te kijken of het werkzaam is.”
“In dat kader is onze technologie een deuropener die dat plots wel haalbaar en betaalbaar maakt, zonder in te boeten aan accuraatheid en precisie. Het wordt hierdoor nu al op grote schaal toegepast, bijvoorbeeld door bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica en Galapagos die het gebruiken voor het voorbereiden van screeningsplaten voor verder onderzoek.”
En binnen het domein van de synthetische biologie?
“Binnen dit onderzoeksgebied modificeert men biologische organismen om specifieke taken uit te voeren. Zo gebruikt men onder meer CRISPR/Cas9, een gene-editingtechniek waarvan de grondleggers vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Scheikunde ontvingen, om op bepaalde wel gedefinieerde plaatsen DNA te modificeren.”
“Door dit knip- en plakwerk met DNA ontstaan nieuwe synthetische genen die toelaten nieuwe medicijnen, proteïnen, enzymen of andere moleculen te maken. De non-contact dispensing technologie met geluidsgolven is cruciaal voor synthetische biologie workflows omdat hoogwaardige synthetische DNA-constructies op kleinere schaal – en dus goedkoper en vooral veel sneller – kunnen worden geproduceerd.”
Graag meer weten? ⮕ analis.be/accelerate