Home » Life Sciences » “Ons innovatief HR-model zorgt voor betrokken en ondernemende consultants”
Life Sciences

“Ons innovatief HR-model zorgt voor betrokken en ondernemende consultants”

Met een innovatief HR-model dat voluit gaat voor betrokken, gemotiveerde en ondernemende krachten, biedt het consultancybedrijf TMC een grotere meerwaarde aan haar klanten én consultants in de life sciences.

An-Sofie Vandersmissen.

“Wij screenen op ‘employeneurs’ – een combinatie van de woorden entrepreneur en employee – die niet enkel technisch of wetenschappelijk sterk zijn, maar ook beschikken over extra soft skills die belangrijk zijn in het kader van ondernemerschap”, vertelt An-Sofie Vandersmissen, director bij TMC Science & Technology. “Tijdens hun carrière wordt de ontwikkeling van deze vaardigheden sterk gestimuleerd door TMC. Als een bedrijf voor een bepaald project externe ondersteuning inroept, verwacht het dat het mensen krijgt die van aanpakken weten. Vaak is er ook gewoon geen ruimte of budget meer om te investeren in het opleiden of begeleiden van een externe kracht. En dat is ook niet nodig, want het is net daarvoor dat onze klanten ons betalen.”

Een bedrijf dat voor een bepaald project externe ondersteuning inroept, verwacht dat het mensen krijgt die van aanpakken weten.

Controle over je eigen carrièrepad “We laten nieuwe medewerkers een test afnemen waarmee we al hun sterktes en zwaktes in kaart brengen. Vervolgens laten we hen zelf kiezen welke talenten ze verder willen uitbouwen en aan welke verbeterpunten ze willen werken. We doen hiervoor een beroep op externe en gecertificeerde coaches die onze mensen vrij mogen kiezen. Ze mogen hun opleidingsbudget echter ook spenderen aan congressen, trainingen en workshops. Op die manier geven we onze medewerkers de ruimte om hun carrièrepad zelf in handen te nemen, terwijl wij daar de middelen voor ter beschikking stellen”, legt Vandersmissen uit. “Om de juiste talenten aan te trekken én te behouden, komt het erop aan om echt het verschil te maken. Wij doen dat onder meer door onze mensen zo veel mogelijk te betrekken bij onze organisatie, ook al werken zij meestal op locatie bij onze klanten. Al onze consultants krijgen een eigen badge waarmee ze op elk moment ons kantoor kunnen betreden en er kunnen werken als een volwaardig teamlid. Ze worden betrokken in onze kwartaalmeetings, screeningsprocessen en mogen zelf ook hun eigen ideeën uitwerken in ons entrepreneurial lab.”

Financiële transparantie en stimulering “Het hele businessmodel van TMC is erop gefocust om ingenieurs en wetenschappers te tonen welke meerwaarde ze creëren bij klanten. In dat kader is er een complete transparantie over de kosten en winsten, en wordt het vast salaris aangevuld met een deel van de winst van de opdracht van de employeneur. Op die manier weten onze mensen dat wanneer ze goede prestaties leveren en daardoor een positieve impact hebben op de projecten bij onze klanten, ze daar zelf ook meer aan zullen verdienen”, besluit Vandersmissen. 

Next article