Skip to main content
Home » Life Sciences » “STEM-profielen en bedrijven met elkaar matchen”
Life Sciences

“STEM-profielen en bedrijven met elkaar matchen”

In samenwerking met
In samenwerking met

De Belgische lifesciencessector kampt met een groot tekort aan STEM-profielen. Mits een goede strategie kunnen bedrijven nochtans de juiste profielen aantrekken én behouden. Interview met Catherine De Caluwe, SThree Country Director Belux, en Olivier Buysschaert, Head of Real Staffing Brussels.

Tekst: Joris Hendrickx 

Olivier Buysschaert

Head of Real Staffing Brussels

Waarom wordt talent aantrekken en behouden steeds moeilijker?

De Caluwe: “De schaarste van veel STEM-profielen en de druk op de bedrijfsbudgetten vormen vaak een spanningsveld. Door de schaarste hebben kandidaten ook hogere verwachtingen, wat het extra moeilijk maakt.”

We zijn een partner voor bedrijven in hun zoektocht naar zeldzame talenten en helpen kandidaten om het juiste bedrijf te zoeken dat aan hun noden voldoet.

Buysschaert: “Potentiële medewerkers zijn geografisch veel mobieler geworden, waardoor ze nog meer keuze hebben. Technische profielen uit andere sectoren hebben vaak de relevante vaardigheden, maar moeten bij- of omgeschoold worden omdat de lifesciencessector heel gereguleerd is. Er ontstaan in België binnen de biotech enorm veel nieuwe innovatieve bedrijven. Er zijn dus steeds meer mensen nodig om aan die groei te kunnen beantwoorden.”

Welke oplossingen zijn er voor het aantrekken van de STEM-profielen?

Buysschaert: “Real Staffing, een dochterbedrijf van SThree, is gespecialiseerd in de staffing van profielen in de life sciences. We zijn groot geworden met ons freelancing aanbod, maar intussen hebben we ook mensen die als consultant voor ons bij de klant werken. Daarbovenop helpen we klanten om medewerkers te vinden die bij hen in vast dienstverband aan de slag kunnen gaan.”

De schaarste van veel STEM-profielen en de druk op de bedrijfsbudgetten
vormen vaak een spanningsveld.

De Caluwe: “Onze troef is dat we als internationaal bedrijf de capaciteit hebben om ook voorbij onze landsgrenzen te zoeken. We kunnen zowel vaste als externe krachten aanbieden. De flexibele schil van extern talent dat op projectbasis werkt, blijft nu eenmaal erg belangrijk. Daarnaast zetten we sterk in op opleidingen.”

Helpen jullie enkel bedrijven of ook kandidaten in hun zoektocht?

Buysschaert: “We zijn een strategische partner voor bedrijven in de zoektocht naar zeldzame talenten. Daarnaast staan we hen ook bij in hun strategie om hun talenten te behouden. Dat gaat niet enkel over het salaris, maar ook over welzijn, een langetermijnvisie, nieuwe technologieën, enz. Maar we zijn ook een partner voor kandidaten om het juiste bedrijf te zoeken dat aan hun noden voldoet. We kiezen altijd op een transparante en flexibele manier samen met de mensen welke projecten ze willen doen. Zo helpen we hen om hun carrière in de juiste richting uit te bouwen en zich te ontwikkelen.”

De Caluwe: “Onze klanten werken uiteindelijk met ons samen omdat we door ons gespecialiseerd netwerk profielen kunnen aanbieden die niet op hun radar komen. Op die manier kunnen zij zich extra focussen op hun core business.”

Next article