Home » Life Sciences » Unieke combinatie van klinische studies én nieuwe targets
Life Sciences

Unieke combinatie van klinische studies én nieuwe targets

Dankzij een combinatie van meerdere hoogwaardige moleculen die zich al in de fase van de klinische studies bevinden én veelbelovende nieuwe targets bevindt Ventyx Biosciences zich in een unieke positie om het leven van patiënten met auto-immuunziekten en inflammatoire aandoeningen te verbeteren.

Raju Mohan.

“Een groot deel van mijn carrière werkte ik in farma- en biotechbedrijven waar ik een ruime ervaring opbouwde in de ontwikkeling van medicatie voor early stage biological targets”, vertelt CEO Raju Mohan. “Omdat ik veel voldoening haalde uit het mee besturen van een bedrijf, besliste ik om niet langer voor grote spelers te werken, maar zelf kleinschalige bedrijfjes met een gemotiveerd team op te richten waar ik een grotere impact kon hebben. Na een eerste ervaring met enkele innovatieve bedrijven die uiteindelijk werden stopgezet of overgenomen, richtte ik uiteindelijk drie nieuwe bedrijven op.”

Drie bedrijven, drie targets

“Het eerste bedrijf was Oppilan Pharma, dat zich richtte op de target S1P1R en gastro-intestinale klinische indicaties, meer specifiek op colitis ulcerosa. Daarnaast wilde ik me ook verdiepen in de NLRP3-target, waarvoor ik een gespecialiseerde partner voor het biologische aspect zocht. Door hun expertise in onderzoek en ontwikkeling koos ik voor een team in Gent dat zich uiteindelijk fulltime ging focussen op ons wetenschappelijk onderzoek onder de naam Zomagen Biosciences”, vertelt Mohan. “Tot slot startte ik een derde bedrijf, Ventyx Biosciences. Dat doet onderzoek rond de target TYK2, een veelbelovende molecule die voor meerdere aandoeningen een oplossing zou kunnen bieden.”

Concentratie en versterking van capaciteiten

“De teams van onze drie bedrijven begonnen elkaar na verloop van tijd steeds meer te versterken. Daarom brachten we in januari 2021 onze targets samen onder bij één bedrijf: Ventyx Biosciences. Dat liet ons toe om meer investeerders aan te trekken en daarmee onze klinische expertise te versterken. Dat laatste was zeker nodig, want we hebben vandaag maar liefst drie hoogwaardige moleculen voor onbeantwoorde medische behoeften die zich in de fase van de klinische studies bevinden. Tegelijk beseffen we dat onze kracht ligt in het ontdekken van nieuwe moleculen. We beslisten daarom om ook onze interne onderzoekscapaciteiten verder te versterken en nieuwe targets op te starten. Zo zullen we op termijn onze klinische capaciteiten kunnen blijven voeden met nieuwe veelbelovende oplossingen.”

“Die combinatie maakt ons uniek: we zijn een klein biofarmabedrijf dat klinische programma’s draaiende houdt én tegelijk een succesvolle pipeline ondersteunt”, aldus Mohan. “Bij elke molecule in ons portfolio kijken we vanaf het begin naar de mogelijke toepassingen in medicijnen en hoe die een meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van de huidige producten op de markt. Dankzij die aanpak hadden we in 2021 de meest succesvolle beursintroductie in onze sector.”

Met dank aan:

Next article