Skip to main content
Home » MVO » Ethiopische IT-talenten vullen tekort aan op Belgische arbeidsmarkt
Sponsored

Een sociaal geëngageerde offshore IT-aanbieder vervult twee noden voor Belgische bedrijven: een nieuwe bron voor veelgezochte, kwalitatieve IT-talenten én een bijdrage aan hun CSR-ambities. Meer uitleg door Pascal Meyers (founder) en Eskinder Yegezu (co-founder en COO) van nohippo.

Pascal Meyers.

“Samen met Eskinder koos ik ervoor om in tegenstelling tot andere offshore-aanbieders niet voor een lowcostmodel te gaan, maar te focussen op kwaliteit en duurzaamheid”, vertelt Meyers. “Door mensen uit Ethiopië in te schakelen in de Belgische IT markt, zorgen we voor een zuidwaartse geldstroom die hen een bovengemiddeld loon oplevert. Dat geld geven zij daar dan lokaal uit, waardoor ze bijdragen aan de Ethiopische economie. Met zo’n mooi loon trekken wij overigens toptalenten aan, maar we willen dat wel doen zonder de markt te verstoren. Een deel van onze winst investeren we bovendien in sociale projecten in Ethiopië. Over die sociale impact rapporteren we dan naar onze klanten.”

Land met sterke troeven en vooruitzichten

“Een interessant positief neveneffect is voor mij de bijstelling van het beeld dat leeft over Ethiopië en bij uitbreiding heel Afrika. De berichtgeving in het nieuws gaat vaak over negatieve gebeurtenissen, zoals oorlogen, hongersnood, enz. terwijl wij focussen op de hightech-competenties die ook ginder wel degelijk bestaan. We merken dat het beeld over die landen bij onze klanten hierdoor verandert”, aldus Meyers. “Onderwijs in Ethiopië is deels in het Engels, hun kennis van die taal is dus erg goed. Bovendien kent het land een sterke economische groei en investeert het in betrouwbare IT-infrastructuur. Ethiopië heeft overigens een erg jonge bevolking en alsmaar meer jongeren krijgen er toegang tot hoger onderwijs, waardoor het aanbod aan IT-talenten enkel maar toeneemt. Tot slot is er slechts een heel beperkt tijdsverschil tussen Ethiopië en België, wat toelaat om comfortabel binnen normale kantooruren samen te werken.”

Positieve impact op consultants en hun families

Eskinder Yegezu.

“We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze consultants”, vult Yegezu aan. “Hierdoor bevelen veel van onze consultants ons aan als werkgever en hebben we een mooie groei gekend. Eén van mijn belangrijkste drijfveren is het feit dat we niet alleen een positieve impact hebben op het leven van onze consultants, maar ook op hun families. Voor iemand die is opgegroeid in de Ethiopische samenleving, is het een droom die uitkomt om deel uit te maken van een project dat kansen biedt en kennis deelt met jongeren.”

Next article