Home » MVO » Matchmaker reikt oplossingen aan voor duurzame uitdagingen
MVO

Matchmaker reikt oplossingen aan voor duurzame uitdagingen

Met dank aan
Atawey is een Franse speler actief in waterstoftankstations. Ze tellen intussen al 25 stations waar waterstof niet enkel kan worden getankt, maar ook wordt geproduceerd.
Met dank aan
Atawey is een Franse speler actief in waterstoftankstations. Ze tellen intussen al 25 stations waar waterstof niet enkel kan worden getankt, maar ook wordt geproduceerd.

Belgische bedrijven willen meer dan ooit de stap zetten naar meer duurzaamheid. Gelukkig bestaan er wereldwijd heel wat innovatieve start-ups en scale-ups die hen daarin kunnen helpen. “Een ervaren partner met een ruim netwerk die de juiste match kan maken tussen de noden en het aanbod kan voor beide partijen een enorme meerwaarde zijn”, zegt Elisabeth Rompa-Sinke, business developer bij EIT InnoEnergy.

Tekst: Joris Hendrickx

Elisabeth Rompa-Sinke

InnoEnergy maakt deel uit van het European Institute of Technology (EIT) en is een publiek-private samenwerking die de energietransitie wil versnellen. We zijn één van ’s werelds grootste investeerders in cleantech start-ups en scale-ups”, vertelt Rompa-Sinke. “Het gaat dan over klimaattechnologie, energieopslag, waterstoftechnologie, waterzuivering, elektrificatie van de mobiliteit en industrie, waste management, enz. Ook in België zijn we erg actief. We hebben een kantoor in Brussel en in het Genkse Thor Park.”

“De voorbije tien jaar heeft InnoEnergy meer dan 560 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan vijfhonderd bedrijven. Daarnaast bieden we ook heel wat aanvullende diensten. Zo kunnen we ook ons rijk ecosysteem inzetten. Dat bestaat onder andere uit tal van Europese universiteiten (zoals KU Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven), VITO, energie- , industrie- en bouwbedrijven (zoals Van Roey), financiële instellingen en een ruim netwerk van private investeerders in Europa en de Verenigde Staten. Naast onze zes locaties in Europa hebben we trouwens ook een kantoor in Boston, waarmee we bedrijven in onze portefeuille indien gewenst makkelijk kunnen laten landen in de VS.”

Circulaire bierproductie zonder verlies van kwaliteit

“België telt maar liefst 379 kleine en middelgrote bierbrouwerijen die samen meer dan 1.500 verschillende bieren produceren”, vervolgt Rompa-Sinke. “Zij verbruiken traditioneel veel grondwater voor hun productie. Wij hebben dankzij Stockholm Water Technology een door software aangestuurd waterzuiveringssysteem in onze portefeuille om dat water zonder gebruik van chemicaliën circulair te maken. Microbrouwerijen kunnen het zonder veel aanpassingen inzetten in hun proces. Het systeem kan volledig worden geprogrammeerd naargelang de specifieke behoeften van de brouwerij, zodat bepaalde stoffen in het water die wel goed zijn niet worden verwijderd. Zouten, zware metalen, microbiële stoffen en persistente verontreinigde stoffen worden daarentegen wel weggenomen. Met één modulair systeem dat erg weinig energie vergt, kan zo een groot percentage van het water worden teruggewonnen, mét behoud van de kwaliteit.”

We zijn één van ’s werelds grootste investeerders in cleantech start-ups en scale-ups. De voorbije tien jaar hebben we meer dan 560 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan vijfhonderd bedrijven.

Laagdrempelig een waterstofinfrastructuur uitbouwen

Atawey is een Franse speler actief in waterstoftankstations waarbij InnoEnergy al vanaf het begin in 2012 betrokken is als investeerder. Ze tellen intussen al 25 stations waar waterstof niet enkel kan worden getankt, maar ook wordt geproduceerd. In België is het bedrijf specifiek op zoek naar een commerciële partner voor de ontwikkeling van cosystemen”, vertelt Rompa-Sinke. “Atawey heeft drie producten. De eerste oplossing is een compact plug-and-play tankstation waarmee waterstof kan worden geïntroduceerd.”

“Een tweede oplossing is een mobiel station dat met een trailer kan worden vervoerd. Dat wordt vooral gebruikt als back-up of als tijdelijke oplossing. Als derde product is er dan het volwaardige station waar door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of windenergie meteen ook de waterstof op een duurzame manier kan worden geproduceerd. Dit modulaire gamma laat toe om als bedrijf klein en laagdrempelig te beginnen en stap per stap je waterstofinfrastructuur te laten groeien. Waterstof is een goed alternatief voor elektrische voertuigen in gebieden waar laadpaalinfrastructuur ontbreekt. Ook voor de industrie en voor taxibedrijven is het vaak interessanter dan elektrische voertuigen.”

Batterij geeft boost aan elektrificatie én waterstofproductie

Elestor is een gepatenteerde waterstofbromide flowbatterij die een enorme rol kan spelen in de transitie naar 100% duurzame elektriciteit. Ze maakt immers extreem goedkope energieopslag mogelijk, wat tot nu toe nog vaak dé ontbrekende schakel is. Het is daarom een goede oplossing in combinatie met het toenemend aantal windparken en zonneparken”, verduidelijkt Rompa-Sinke. “Doordat deze batterij met waterstof en bromide werkt, kan ze bovendien worden gekoppeld met een electrolyser, waardoor de productiekosten van waterstof drastisch kunnen worden verlaagd. Het bedrijf is daarom erg geïnteresseerd in projecten om dit te realiseren in de praktijk én om de uitkomsten daarvan verder te valideren met een Belgische partij. De eerste gesprekken en analyses lopen alvast.”

De Zweedse start-up C-Green ontwikkelde een OxyPower HTC technologie waarmee ze via natte oxidatie en hydrothermische carbonisatie huishoudelijk en industrieel nat slib kunnen omzetten in biokool.
Van slib naar biokool

“De Zweedse start-up C-Green (foto boven) ontwikkelde een OxyPower HTC technologie waarmee ze via natte oxidatie en hydrothermische carbonisatie huishoudelijk en industrieel nat slib kunnen omzetten in biokool. Die kan dan als brandstof of als grondverbeteraar worden ingezet. Ten opzichte van verbranden is dat significant duurzamer. Het is daarom interessant voor diverse partijen die waterzuiveringsslib produceren. We hebben intussen al contact met meerdere watermaatschappijen in Vlaanderen, maar ook voor heel wat industriële spelers zou het een grote meerwaarde kunnen zijn. C-Green heeft voor papier- en verpakkingsproducent Stora Enso intussen al een volledig operationele site opgezet in Finland. Daar wordt de pulp van de papierproductie gebruikt voor de productie van biokool. De eerste resultaten zijn alvast fenomenaal!”, klinkt het enthousiast.

Next article