Home » MVO » Micro-organismen verminderen voetafdruk landbouwsector
Sponsored

Een Belgisch bedrijf is goed op weg om met zijn innovatieve gewasbeschermingsmiddelen en bemestingsstoffen op basis van micro-organismen een enorme wereldwijde impact te hebben op de verduurzaming van de landbouw.

Isabel Vercauteren.

“De landbouwsector staat door strenger wordende wetgevingen onder een enorme druk om duurzamer te worden”, zegt Isabel Vercauteren, CEO van Aphea.Bio. “Daarnaast zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen ook niet altijd even gezond voor de landbouwer zelf en maken consumenten zich steeds meer zorgen over hoe hun voedsel wordt gekweekt. Bovendien zien de producenten van gewasbeschermingsmiddelen en bemestingsstoffen hun gamma alsmaar meer afslanken. Ook zij zijn dus op zoek naar alternatieven.”

Micro-organismen als alternatief

“Aphea.Bio wil landbouwers daarom helpen om op een duurzamere en gezondere manier toch eenzelfde opbrengst te genereren.”

“We doen dat door producten te ontwikkelen die gebaseerd zijn op natuurlijk voorkomende micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en giststammen. Die kunnen dan worden gebruikt als vervanger of complement van chemische gewasbeschermingsmiddelen en synthetische bemestingsstoffen. We zijn een volledig geïntegreerde productontwikkelaar, wat ons uniek maakt”, aldus Vercauteren.

Natuurlijk voorkomende micro-organismen kunnen worden gebruikt als vervanger of complement van chemische gewasbeschermingsmiddelen en synthetische bemestingsstoffen.

Van -onderzoek tot marktintroductie

“We gaan zeer gericht op zoek naar nieuwe micro-organismen op basis van een productconcept dat we vooraf hebben uitgewerkt om een bepaalde problematiek op te lossen. Een van onze eerste producten dat volgend jaar op de markt komt, is een biostimulant voor tarwe die specifiek ontwikkeld is om de groei van die tarwe te bevorderen door deze te helpen bij het efficiënter opnemen van stikstof en fosfor. Een ander concept heeft dan weer als doel om tot een product te komen dat planten beschermt tegen onder meer schimmelinfecties of insectenplagen.”

“Na het isoleren van het juiste micro-organisme moeten we uiteraard ook testen of onze hypothese en ons productconcept zich vertalen in een gunstig effect. Daarbij maken we gebruik van diverse methoden, gaande van laboratoriumtesten, testen in de plant zelf onder gecontroleerde omstandigheden (in een serre of groeikamer) tot testen op het veld. Bij een positief resultaat gaat ons product development team aan de slag om uit het gevalideerde micro-organisme een stabiel product te maken dat compatibel is met de werkwijze van de landbouwers. Tot slot dienen we een regulatorisch dossier in. Voor de verkoop werken we samen met partners zoals lokale distributeurs en grote multinationale zaadbedrijven die alvast zeer enthousiast zijn om hun gamma uit te breiden met onze innovaties”, besluit Vercauteren.

Next article