Signify wil als het grootste lichtbedrijf wereldwijd zijn verantwoordelijkheid opnemen en een antwoord bieden op de huidige uitdagingen op vlak van klimaat en energie. Dat doet het bedrijf met een relatief simpele oplossing die een groot verschil kan maken in elektriciteitsgebruik, energiekosten en CO2-uitstoot: geconnecteerde LED-verlichting.
“LED-verlichting levert een besparing op tot maar liefst 70% ten opzichte van klassieke verlichting”, opent Gert Roeckx, Country Manager Belux bij Signify. “Wanneer je LED-verlichting vervolgens connecteert, bekom je nog eens zo’n 10%, wat kan resulteren in een totale besparing tot wel 80%. Als je weet dat 13% van het wereldwijde elektriciteitsgebruik gaat naar verlichting en dat steden verantwoordelijk zijn voor 70% van de CO2-uitstoot, dan is het duidelijk dat dit een gigantische impact kan hebben. In heel België kan er jaarlijks 1,29 miljard euro aan energiekosten worden bespaard en kan de CO2 -uitstoot met 712 miljoen ton worden teruggedrongen dankzij het overstappen op slimme LED-verlichting. Bovendien kan die uitgespaarde energie meteen ook worden aangewend voor andere toepassingen die deel uitmaken van de energietransitie, zoals elektrische wagens. Gezien de huidige energiecrisis en de enorm hoge energiekosten die daar het gevolg van zijn, is nu dan ook hét moment om over te schakelen naar geconnecteerde LED-verlichting.”
Verhoging van welzijn en veiligheid
“Overstappen naar LED-verlichting betekent ook besparen op onderhoudskosten. Een klassieke lamp moet je, afhankelijk van de toepassing, al na enkele jaren vervangen. Niet enkel die lampen op zich kosten geld, maar ook de werkuren die daar inkruipen. Dankzij de veel langere levensduur van LED-verlichting kan je dus je operationele kosten verlagen. Als die LED-verlichting bovendien geconnecteerd is, kan je ook perfect op afstand de verlichting monitoren én individueel instellen, wat de efficiëntie nog verder verhoogt”, legt Roeckx uit. “Ook comfort en de verfraaiing van de openbare ruimte zijn belangrijke aandachtspunten voor steden en gemeenten. Met geconnecteerde LED-verlichting kan je makkelijk de juiste setting en hoeveelheid licht creëren door op het juiste moment het juiste licht te voorzien. Ook kalenderfuncties en dimmingsschema’s zijn mogelijk in dat kader: afhankelijk van het seizoen en het tijdstip past de verlichting zich automatisch aan. Tot slot kan geconnecteerde LED-verlichting ook bijdragen aan een veiligere stad: wanneer nodig kan je snel en gericht de lichtintensiteit verhogen.”
💡 Wist je dat?
Door over te stapppen op slimme LED-verlichting kan er in heel België jaarlijks 1,29 miljard euro aan energiekosten worden bespaard én kan de CO2 -uitstoot met 712 miljoen ton worden teruggedrongen.
Ruggengraat voor een slimmere stad
“Geconnecteerde verlichting kan de ruggengraat vormen van een slimme stad. Onze straatlampen zijn immers de ideale plaats om sensoren en camera’s te plaatsen: zowel de elektriciteit als de dataconnectie zijn al aanwezig. We hebben daarom de mogelijkheid voorzien om deze makkelijk aan te sluiten. Die sensoren kunnen onder meer geluid, beweging, regen of verkeer detecteren. Zo krijg je dus een extra IoT-dimensie bovenop je slimme verlichting”, klinkt het. “Best investeer je daar zelfs meteen al in, zeker omdat het één van de meest onopvallende infrastructuurverbeteringen is die een stad kan aanbrengen: wegen hoeven niet te worden opgebroken, een bouwvergunning is niet vereist en de ondersteunende infrastructuur – straatlantaarnpalen – bestaat al. Door die twee stappen ineens te nemen, kan je al onmiddellijk maximaal besparen én ben je klaar voor de toekomst.”
“Je kan zelfs nóg verder gaan. Het is immers mogelijk om deze sensoren via ons IoT-platform te koppelen met andere toepassingen en platformen. Ik denk bijvoorbeeld aan geconnecteerde verkeerslichten die bij veel verkeer automatisch langer groen blijven en meteen ook een signaal kunnen doorgeven dat de straatverlichting sterker moet gaan branden.”
Outdoor een voorloper, indoor nood aan een inhaalbeweging
“België loopt op vlak van de overschakeling naar geconnecteerde openbare LED-verlichting voor op de rest van Europa. Dat is vooral te danken aan de vooruitstrevende visie van onze overheden, netbeheerders en wegbeheerders die hier al lang voor de huidige energiecrisis mee bezig waren. De Vlaamse overheid en Fluvius willen tegen 2030 volledig zijn overgestapt naar geconnecteerde LED-verlichting. De uitrol hiervan is alvast volop bezig”, vertelt Roeckx. “Eenmaal die geconnecteerde verlichting er is, zullen zij makkelijk en snel verder kunnen bouwen aan de slimme stad door de toevoeging van sensoren, API’s en data enabled services.”
“Terwijl België dus een duidelijk actieplan heeft voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van outdoor straatverlichting, lopen we achter wanneer het op slimme indoorverlichting aankomt, waaronder overheidsgebouwen. Onze oproep naar steden en gemeenten is dan ook om daar eenzelfde versnelling te realiseren. Met het vervangen van de lichtpunten in de overheidsgebouwen zouden we per jaar maar liefst 22 miljoen euro op energiekosten kunnen besparen.”