Home » Smart Cities » Een slimmere stad dankzij geconnecteerde LED-verlichting
Smart Cities

Een slimmere stad dankzij geconnecteerde LED-verlichting

Met dank aan
Enkel dankzij LED-verlichting kan je al tot 50% energie besparen. In combinatie met sensoren en controlemechanismen loopt de besparing op tot 80%.
Met dank aan
Enkel dankzij LED-verlichting kan je al tot 50% energie besparen. In combinatie met sensoren en controlemechanismen loopt de besparing op tot 80%.

Geconnecteerde LED-verlichting kan voor een slimme stad op diverse manieren een enorme meerwaarde opleveren die veel verder gaat dan de verlichting op zich. Maar dat vereist dan wel een open architectuur en een holistische aanpak.

Jonathan Budai.

Schréder is een wereldwijd toonaangevende leverancier van verlichtingsoplossingen”, vertelt Jonathan Budai, Benelux Smart City Expert. “We zijn gespecialiseerd om het potentieel van licht optimaal te benutten om zo memorabele momenten te creëren voor mensen in de openbare ruimte en mee te helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. De afgelopen 115 jaar hebben onze toegewijde teams een vertrouwensrelatie opgebouwd met onze klanten. Ons doel is steeds om langdurige contacten te bekomen die ons in staat stellen om de lokale omgeving en haar specif ieke kenmerken te begrijpen. Iedere stad is nu eenmaal uniek.”

Lightability: meer dan licht

“Met onze ‘Lightability’ visie verleggen we de grenzen van onze technologie en gaan we verder dan verlichting op zich. Dat combineren we met enkele overtuigingen die mee onze houding bepalen. Zo ondersteunen we gemeenten bij het opzetten van open, interoperabele platformen en bieden we gemakkelijk te integreren infrastructuur die de kwaliteit van het leven in de steden verbetert. We stimuleren ook een effectiever gebruik van de overheidsfinanciën door een geïntegreerd overheidsbeleid en een vermindering van de operationele kosten door middel van nieuwe technologieën”, vertelt Budai. “We moedigen verder de actieve, open en inclusieve deelname aan van actoren die behoren tot het innovatie-ecosysteem van steden om de sociale, ecologische en economische ontwikkeling van bedrijven en burgers te bevorderen. Ook streven we naar het creëren van inclusieve omgevingen. Tot slot stimuleren en implementeren we opleidingsinitiatieven voor burgers, ontwerpers en publieke managers over verlichting en slimmere steden.”

Dankzij het gebruik van slimme verlichting kunnen we een oplossing bieden op vlak van energiebesparing, veiligheid van de gebruikers en de bescherming van fauna en flora.

De duurzame waarde van slimme verlichting

“Slimme verlichting bestaat uit een combinatie van LED-verlichting, sensoren en de juiste controlemechanismen. De toepassing van LED-verlichting heeft op zich al een heel grote impact op de efficiëntie, duurzaamheid en energiezuinigheid. Je kan zo tot 50% energie besparen”, klinkt het. “In combinatie met sensoren en controlemechanismen (adaptieve verlichting, dimmingprofielen, veilige oversteekplaatsen of een koppeling met weerdiensten en verkeersvoorspellingen,…) loopt de besparing zelfs op tot 80%. Met zo’n lichtmanagementsysteem wordt meteen ook predictive maintenance mogelijk, waarbij het onderhoud zeer gericht kan gebeuren wanneer het echt nodig is.”

“Slimme verlichting heeft overigens een positieve impact op fauna en flora. Je kan de lichtvervuiling zo immers drastisch minimaliseren. Maar het kan ook fiets- en wandelwegen heel wat aantrekkelijker maken. Daarbovenop zetten we bij Schréder sterk in op een circulaire en groene productie. We willen bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) door onze eigen impact en die van onze klanten op het milieu te verminderen. Verder willen we gemeenschappen helpen door de maatschappelijke impact van onze producten en diensten voor mens, flora en fauna te verbeteren. Dankzij het gebruik van slimme verlichting kunnen we een oplossing bieden op het vlak van energiebesparing, veiligheid van de gebruikers en de bescherming van fauna en flora.”

Ontdek de verschillende projecten in België.

Openheid is cruciaal

“Met onze open systemen maken we onze datasets vrij beschikbaar voor de steden en de maatschappij. Maar ook de gebruikte technologie moet uiteraard open zijn om een vendor lock-in te vermijden. Dat geeft ons bovendien de mogelijkheid om te koppelen met andere fabrikanten en/of leveranciers van data. Openheid is in die zin futureproof, want het maakt de integratie mogelijk van andere gerelateerde IoT-toepassingen zoals luchtkwaliteit, geluidsoverlast/detectie, water, afval, parkeren, veiligheid,… We bekijken ook de smart city als een open ecosysteem dat holistisch moet worden benaderd. Wanneer we technologie gebruiken om maatschappelijke problemen aan te pakken, moeten nu eenmaal meerdere partijen samenwerken in een ecosysteem”, aldus Budai.

Van slimme verlichting naar een slimme stad

“Het fundament van smartcityverlichting wordt gelegd door het uitrollen van een fysiek netwerk van geconnecteerde lichtpunten. Schréder heeft alvast meer dan 150.000 geconnecteerde lichtpunten in België en we verwachten nog een exponentiële groei. Boven dat fysieke netwerk bouwen we een lichtmanagementsysteem dat het beheer hiervan faciliteert. Dat beheer kan zelfs vanop afstand gebeuren, wat een aanzienlijke verlaging van de operationele kosten en meer efficiëntie met zich meebrengt. Wanneer we de lichtpunten vervolgens uitbreiden met extra sensoren (lucht, licht, water, geluid,…) kunnen we heel wat data capteren. Door daar dan AI-gestuurde data-analyses op los te laten, bekomen we inzichten die vergaande optimalisaties mogelijk maken. Dat laat immers toe om de toekomst beter te kunnen voorspellen op basis van de kennis van het verleden. Maar we kunnen onze verlichting ook integreren met EV-oplaadpunten, luidsprekers en camera’s of ze uitrusten met Wifi en 4G. Dit alles is volledig ISO-gecertifieerd en end-to-end beschermd op het vlak van cybersecurity en GDPR.”

Next article