Home » Smart Cities » Smart lock: dé sleutel tot slimme gebouwen en steden
digitalisering

Smart lock: dé sleutel tot slimme gebouwen en steden

mobile key
mobile key
In de nabije toekomst zal de smartphone steeds vaker fungeren als mobile key.

Smart locks zullen een alsmaar belangrijkere rol spelen in de slimme steden van de toekomst. De wensen en noden binnen dit domein zijn enorm divers, dus het komt erop aan om voor iedere toepassing de juiste technologieën en oplossingen te combineren.

Tekst: Joris Hendrickx

Eric Beling, Account Manager bij Salto Systems.

Eric Beling

Account Manager

Salto Systems

Innovatieve toegangsverlening

Beling: “Salto Systems is een Spaans bedrijf dat al 20 jaar actief is binnen het domein van toegangscontrole. We ontwikkelen zowel onze software, hardware, electronica als mechanica intern, en streven er op die manier naar om steeds vooruit te lopen met de nieuwste innovaties.”

“In plaats van toegangscontrole spreek ik ook graag over toegangsverlening. De hoofdreden om onze systemen aan te schaffen is immers niet de controle, maar wel het bepalen wie waar wanneer toegang krijgt. Dit kan ook worden beperkt in de tijd, denk maar aan hotels, Airbnb’s, sporthallen, parochiezalen,… En dat vergt een zekere intelligentie van zowel het slot als de drager. Daarom zal in de nabije toekomst steeds vaker de smartphone fungeren als mobile key”, aldus Beling.

Combinatie van technologieën

 “We werken tegelijk bekabeld én onbekabeld (batterijgevoed). Afhankelijk van de oplossing/situatie opteren we dan voor online, wireless online of offline. Online betreft een bekabelde installatie die rechtstreeks in contact staat met de database waarop staat aangegeven of een bepaalde badge toegang krijgt. Deze oplossing wordt vooral aan de buitenperimeter gebruikt.”

De hoofdreden om onze systemen aan te schaffen is niet de controle, maar wel het bepalen wie waar wanneer toegang krijgt.

“Het offline gedeelte bevindt zich daarentegen achter de buitenperimeter”, gaat Beling verder. “In een ziekenhuis of groot kantoorgebouw moet iedereen langs strategische punten om ergens binnen te raken. Op die manier kunnen een oneindig aantal deuren worden gecontroleerd en aangestuurd.”

“Wireless online biedt een leuke aanvulling op de vorige mogelijkheden. Hiermee kan iemand vanop afstand worden binnengelaten of geblokkeerd vanuit een server of mobiele applicatie, maar het verhoogt in eerste instantie ook de veiligheid door het ‘online’ zijn.”

Voor iedere case een oplossing op maat

“Onze klanten zijn zeer divers. Ten eerste leveren we oplossingen voor grote sites zoals ziekenhuizen en overheidsgebouwen die over een eigen netwerk, servers en firewalls beschikken. Ten tweede werken we sinds enkele jaren ook steeds meer in de cloud, volledig online dus, waardoor we zeer flexibele oplossingen kunnen aanbieden. Ten derde hebben we een webapplicatie voor de particuliere markt waarbij we smart locks toevoegen aan bestaande huizen en appartementen. Deze kan zowel bekabeld als onbekabeld en zowel offline als wireless online worden toegepast.”

Next article