Skip to main content
Home » Veiligheid » Annelies Verlinden: “Veiligheid is een vlag die vele ladingen dekt”
Opinie

Annelies Verlinden: “Veiligheid is een vlag die vele ladingen dekt”

Minister Annelies Verlinden
Minister Annelies Verlinden

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden kijkt verder dan de coronacrisis en legt uit waarom veiligheid in al zijn aspecten een cruciale factor vormt in haar beleid.

Door de huidige pandemie vergeten we misschien dat er nog andere gevaren zijn. Denk aan verkeersveiligheid, cybercriminaliteit, brandveiligheid, enz. Veiligheid is dus een vlag die vele ladingen dekt en daarom ook een van de prioriteiten die ik naar voor geschoven heb in mijn beleidsverklaring, die ik in november aan het parlement gepresenteerd heb. Ik wil graag alle betrokkenen, zowel privé als publiek, samenbrengen om actuele veiligheidsvraagstukken aan te pakken. Bij voorkeur met behulp van de nodige innovatieve technologieën.

Technologische innovatie

Beveiliging omvat onder meer fysieke terreinveiligheid. Maar om bedrijven te beveiligen, zullen hekken, slagbomen, stevige sloten en een bewakingsfirma vaak niet volstaan. Bedrijven moeten ook denken aan intelligente digitale en technologische oplossingen voor een optimale preventie en, indien nodig, een snelle interventie. We denken dan aan veilige digitale toegangen, tracking en autonoom toezicht vanop afstand. Let wel: de inzet van technologie is noodzakelijk, maar nooit een doel op zich. Het is een middel om een ​​doel te bereiken.

Deze tijden zetten ons er ook toe aan om de mogelijkheden van innovatie volledig te verkennen en ervoor te zorgen dat deze naar behoren, proportioneel, legitiem en ethisch wordt gebruikt.

COVID-19

De huidige gezondheidscrisis stelt ons land voor nooit geziene uitdagingen, ook op het vlak van civiele veiligheid. Zo was de Civiele Bescherming van bij het begin nauw betrokken bij de verdeling van gigantische hoeveelheden persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, schorten of alcoholgels. Toen er in maart vorig jaar plots een nijpend tekort was aan desinfecterende handgel begeleidde de Civiele Bescherming in samenwerking met een aantal bedrijven zelfs de productie van alcoholgel.

We hebben jammer genoeg vastgesteld dat ook criminelen hun werkwijze aanpasten tijdens de coronacrisis.

Op een moment dat het verplicht werd om van thuis uit te werken, moest het personeel van de Civiele Bescherming net maximaal aanwezig zijn op het terrein. Om dat op een veilige manier mogelijk te maken, moesten heel wat maatregelen worden ingevoerd. Eenzelfde verhaal hoorde ik bij de brandweer en de noodcentrale 112. De brandweer zette oefeningen en opleidingen meteen stop om tijd vrij te maken voor hulp bij de pandemie. Veel vrijwilligers waren bovendien meteen bereid om te helpen bij het transport van zieken. Bij de noodcentrales werden in geen tijd medische protocollen opgemaakt waarmee operatoren eventueel besmette bellers tips konden geven in afwachting van de komst van de ziekenwagen. Tegelijkertijd zorgden de richtlijnen ervoor dat de uitgestuurde hulpverleners hun werk veilig en beschermd konden blijven doen.

Preventie- en informatiecampagne

We hebben jammer genoeg vastgesteld dat ook criminelen hun werkwijze aanpasten tijdens de coronacrisis. Mensen werden massaal bestookt met phishingmails of sms’jes waarmee criminelen hen onder het mom van ‘een nieuwe bankkaart’ of ‘een achterstallige betaling aan de fiscus’ geld probeerden afhandig te maken. Ook het misdrijf ‘diefstal met list’ werd aangepast aan de tijdsgeest, denk bijvoorbeeld aan valse politieagenten die bij kwetsbare mensen gingen aanbellen onder het mom van een coronacontrole. Tijdens hun zogenaamde inspectieronde gingen ze dan aan de haal met geld of juwelen.

Om die reden begint de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken deze maand een preventie- en informatiecampagne die mensen onder meer uitlegt hoe ze een valse van een echte politie-inspecteur kunnen herkennen. Het is de taak van de huidige regeringen en autoriteiten om de veiligheidsuitdagingen van vandaag aan te pakken en die van morgen en overmorgen grondig voor te bereiden.

Next article