Home » Veiligheid » De uitdagingen voor onze cyberveiligheid zijn groot
Veiligheid

De uitdagingen voor onze cyberveiligheid zijn groot

Miguel De Bruycker, Managing Director van CCB.

Het internet heeft de jongste decennia de samenleving grondig veranderd. De digitale transformatie stuwt wereldwijd de welvaart en het vertrouwen in de kracht van de nieuwe technologieën is groot. Maar deze fantastische virtuele wereld is organisch gegroeid uitgaande van het kunnen delen van informatie, zonder structurele aspecten van veiligheid en verantwoordelijkheid. Elke vorm van samenleving heeft nood aan regels en structuren die er voor zorgen dat we verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor onze daden.

Zowel gebruikers als systemen zijn kwetsbaar

Het anonieme karakter van het internet, dat is gegroeid vanuit de beweging naar een open virtuele ruimte waarin mensen vrij kunnen communiceren, is de achillespees. Zowel de gebruikers als hun systemen zijn kwetsbaar. Gebruikers in onze westerse wereld vertrekken vanuit een natuurlijk vertrouwen in hun omgeving. Het internet en de internet diensten bieden onvoldoende tools om goed doordachte vormen van fraude en social engineering snel te detecteren. Ook onze systemen en computernetwerken zijn zo complex geworden dat het bijna uitgesloten is om de vele honderden deurtjes allemaal keurig dicht te houden. Er zijn zoveel technieken beschikbaar om kwetsbare systemen te detecteren dat het volstaat om één keer een systeem niet correct te beveiligen om het volledige netwerk te zien sneuvelen.

Het goede nieuws is dat we deze dreigingen veel harder kunnen aanpakken als we de handen in mekaar slaan. Zowel de ontwikkelaars van software en systemen, de beheerders van netwerken, de gebruikers als de overheid kunnen samen hun verantwoordelijkheid opnemen en mekaars acties versterken.

We staan voor een grote digitale transformatie met ongeziene opportuniteiten om onze welvaart een boost te geven.

Safeonweb.be

Als Centrum voor Cybersecurity België (CCB) hanteren wij een strategie van Actieve Cyber Security (ACS). Hierbij gaat de overheid niet enkel adviezen, policies, intelligence, algemene waarschuwingen en incident ondersteuning geven, maar ook actief inspelen op concrete dreigingen tegen organisaties of individuen. Zo ontwikkelde het projecten die de bevolking actief betrekken en gericht waarschuwen. Eind 2017 werd het e-mailadres [email protected] aangemaakt en sindsdien wordt de bevolking opgeroepen om alle verdachte berichten door te sturen. Het CCB ontvangt nu ongeveer 14.000 meldingen per dag die allemaal automatisch worden verwerkt. Dagelijks worden er heel snel 2.000 kwaadaardige links gedeeld met Google en Microsoft voor het versterken van hun browserbescherming. Samen met enkele belangrijke Internet Service Providers in België worden eveneens 10.000 waarschuwingen per dag uitgestuurd. Als er binnen de 10 minuten meer dan 250 gelijkaardige meldingen zijn van de bevolking gaat er automatisch een alarm naar de permanentie van CERT.be (de cyber brandweerploeg van het CCB) die een waarschuwing uitstuurt via de Safeonweb smartphone App (https://www.safeonweb.be/nl/safeonweb-app). Voor bedrijven spoort het CCB de meest belangrijke kwetsbare systemen op en stuurt het indien mogelijk een directe waarschuwing naar de eigenaars ervan.

Bedrijven kunnen de cyberweerbaarheid van hun systemen significant verhogen. Er zijn enkele basisregels waarmee de grootste cyberrisico’s snel sterk verminderd kunnen worden: ccb.belgium.be

We staan voor een grote digitale transformatie met ongeziene opportuniteiten om onze welvaart een boost te geven. De basis van onze digitale infrastructuur houdt niet zoveel rekening met het aspect veiligheid, maar als we de handen in elkaar slaan en enkele noodzakelijke beslissingen kunnen nemen, dan hebben we snel een extra veiligheidslaag die de eventuele risico’s onder controle kan houden.

Next article