Met Quartier Bleu in Hasselt en 4Fonteinen in Vilvoorde bewijst buurtontwikkelaar Matexi wat een enorme meerwaarde water biedt in een woonomgeving. En dat is zelfs nog lang niet de enige troef die deze nieuwe ontwikkelingen op tafel kunnen leggen. Steven Bervoets en Charlotte De Leeuw, respectievelijk Manager Retail Portfolio en Project Developer bij Matexi, leggen uit.
Waar teens en twens ooit de nacht wegdansten in discotheek Versuz, is sinds begin 2020 een compleet nieuw stadsdeel verrezen: Quartier Bleu in Hasselt. Dat het net dit stukje van de stad was waar het oog op viel van Matexi hoeft niet te verbazen, want Quartier Bleu kan uitpakken met een unieke ligging aan het water, aan de oevers van de Kanaalkom. “Wat hier meteen opvalt als je rondloopt, is het instant-vakantiegevoel dat je krijgt”, zegt Steven. “Hier was vroeger zo goed als niks, we zijn echt van een wit blad begonnen. Dat heeft er ook toe geleid dat bijvoorbeeld de winkelpuien zo groot zijn. In een bestaande stedelijke omgeving zou allicht veel moeilijker te realiseren zijn. De shoppingboulevard heeft een gevarieerd aanbod aan winkels – van mode tot elektronica – terwijl de kade plaats biedt aan een brede waaier aan restaurants met een prachtig uitzicht op het water.” De omgeving aan de Hasseltse Kanaalkom heeft met Quartier Bleu en de heraanleg van het openbaar domein rondom de site, een enorme opwaardering gekregen.
Daarnaast zorgen ook een Delhaize-supermarkt, het Health Performance Center The Ranch en zelfs een onderdeel van de UHasselt-campus voor een echt stadsgevoel. Quartier Bleu is dus veel meer dan alleen een winkelstraat, het is ook een woonbuurt waar alles samenkomt, op een centrale locatie aan het water. “De meeste woonunits hebben ook zicht op het water”, vertelt Steven. “En bij wie dat niet het geval is: je moet hoogstens een minuutje wandelen en je staat aan de Kanaalkom. Dat is een enorme troef qua woonkwaliteit. Weet je: vele beekjes maken één water. De juiste mix tussen wonen, winkelen en diensten maken van Quartier Bleu een bruisend, levend stadsdeel.”
Via een netwerk van zes kilometer stalen buizen gaat het water naar de woningen, appartementen, horeca.
Duurzaamheid als leidraad
Maar Quartier Bleu oogt niet alleen mooi, het is ook een zeer groene buurt die vanaf dag één werd geconcipieerd met duurzaamheid als leidraad. “Alle gebouwen worden bijvoorbeeld verwarmd via geothermie”, legt Steven uit. “Dat is uniek voor een buurt van deze omvang. De hele buurt is een voorloper op het vlak van groene, betaalbare verwarming én koeling voor elke woning of winkel.”
Het water voor het geothermische systeem in Quartier Bleu wordt onttrokken aan waterlagen op een diepte van 213 meter. Via een netwerk van zes kilometer stalen buizen gaat het water naar de woningen, appartementen, horeca en winkels. Een warmtewisselaar en warmtepomp zorgen ervoor dat je perfect de gewenste temperatuur kunt afregelen.
“Er is veel ondergrondse parkeergelegenheid, maar alles ligt ook op wandelafstand”, aldus Steven. “Je kunt dus je wagen veilig op je private parkeerplaats laten staan. De supermarkt is zeven dagen op zeven open, er zijn horden restaurantjes, er is een Medi-Market…je hebt hier alles wat je nodig hebt. Wil je toch graag de sfeer van de oude stad opsnuiven? Steek te voet de binnenring over en op een paar minuten sta je op de Grote Markt van Hasselt.”
Transformatie
`Net zoals Quartier Bleu onderging ook 4Fonteinen in Vilvoorde de transformatie van voormalige industriële site naar een moderne woon- en belevingsbuurt die een meerwaarde biedt voor de omgeving en de stad. “In het geval van 4Fonteinen mag je dat zelfs letterlijk nemen”, zegt Charlotte. “Dit was vroeger een echte brownfield, vol loodsen en fabrieken en vervuilde grond zelfs. Je stond hier in the middle of nowhere (lacht). In de jaren 2000 is men hier aan een grote sanering begonnen en alles beginnen opkuisen. Rond 2015 hebben wij dan de eerste woongebouwen opgetrokken.” Vandaag is 4Fonteinen ongeveer even groot als Quartier Bleu, maar in de toekomst groeit deze buurt nog verder. Net als in de Hasseltse buurt speelt ook hier het water een zeer grote rol in de beleving van de omgeving. “Je geniet hier niet van één, maar zelfs van twee waterstromen”, legt Charlotte uit. “Naast de Zenne stroomt ook het kanaal Brussel-Willebroek dwars door het project. Hier glijden de hele dag boten voorbij, af en toe zelfs een klein cruiseschip en in de zomer kan je perfect de waterbus nemen naar het centrum van Brussel. Die zet je netjes af nabij Tour & Taxis.”

Groen en publieke ruimte
Alles in totaal is 4Fonteinen bijna 13 hectare groot. Ongeveer 3 hectare is voorbehouden voor groen en publieke ruimte. Alles staat hier in het teken van wonen, werken, winkelen en ontspannen in een natuurlijke omgeving. Charlotte: “De verkeersvrije fietsen wandelpaden, de promenade langs het water, levendige stadspleinen én de fiets- en voetgangersbrug die de verbinding maakt naar het park 3 Fonteinen, versterken dat gevoel nog. Bovendien is er ook hier, net als in Hasselt, een slimme mix tussen wonen en niet-wonen, waardoor de buurt levendig en evenwichtig blijft.”
Zo is er op de site bijvoorbeeld een Albert Heijn-supermarkt gevestigd, een apotheek, een kinderdagverblijf en een school. Sinds anderhalf jaar heeft de buurt zelfs een eigen tandartsenpraktijk. Die wordt uitgebaat door tandarts Steven De Vos. “De ligging aan het kanaal en het zicht op het water waren voor mij de voornaamste redenen om hier mijn praktijk te starten”, zegt hij. “Ook de kwaliteit van het gebouw trok mij aan. Ik heb hier allemaal mooie, open ruimten die rust en sereniteit uitstralen. Die beleving wil ik mijn patiënten ook echt aanbieden. In veel praktijken is de wachtruimte bijvoorbeeld vaak een klein hok waar je opgesloten wordt met een beduimeld magazine van zes, zeven jaar geleden. Bij ons is alles open, helder en licht. We spelen dat ook expliciet uit: vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt, tot hij weer buitengaat, ziet hij door grote ramen met zicht op het water. Veel patiënten complimenteren ons ook daarover.”
Met of zonder auto
“In principe kan je ook hier perfect leven zonder eigen auto, want alles is nabij”, zegt Charlotte. “Wil je je toch verplaatsen – met je eigen wagen of in de toekomst met een deelauto – dan profiteer je wel meteen van een topligging. Brussel is vlakbij en via de Ring en de E19 ben je ook zo in Mechelen, Antwerpen of Aalst. Fietsliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen aan het knooppunt van fietssnelwegen dat hier ligt.” 4Fonteinen is allicht de grootste nieuwe woon- en belevingsbuurt die er op dit moment in ons land ontwikkeld wordt. Uiteindelijk zal de buurt zowat 1.200 woonunits groot worden. Bij zulke ontwikkelingen zijn natuurlijk ook publieke stakeholders als de Vlaamse Overheid, Stad Vilvoorde en de Vlaamse Waterwegen nauw betrokken. 4Fonteinen blijft ook voortdurend evolueren. Charlotte: ‘Recent hebben we het nieuwbouwproject Z&N (spreek uit: ZEN) gelanceerd: een kleinschaligere residentie waarin duurzaamheid en groene energie nog sterker wordt doorgedreven. En in de toekomst zitten er nog meer mooie projecten aan het water in de pijplijn, met extra aandacht voor gezinnen, groene belevingsplekken en interessante voorzieningen.”
Niet alleen de voorzieningen op de site, ook de bouw zelf werd zo duurzaam mogelijk aangepakt.
Tonnen CO2 uitgespaard
“Niet alleen de voorzieningen op de site, ook de bouw zelf werd zo duurzaam mogelijk aangepakt”, pikt Steven in. “Ik zal een klein maar veelzeggend voorbeeld geven. Nadat we tonnen en tonnen grond hadden afgegraven, werd die grond niet via vrachtwagens weggevoerd maar met binnenschepen, zowel in Hasselt als Vilvoorde. Dat kan natuurlijk omdat het water vlakbij ligt. Maar we hebben op die manier ook tonnen en tonnen CO2 uitgespaard.”
Matexi in cijfers
Meer dan 80 jaar ervaring
500+ projecten in ontwikkeling
48K+ gezinnen gelukkig gemaakt met nieuwe woning sinds 1945
300+ Actief in 300+ steden & gemeenten