Skip to main content
Home » Water » Circulair watergebruik: de sleutel tot Europa’s duurzame toekomst
Water

Circulair watergebruik: de sleutel tot Europa’s duurzame toekomst

Wendy Francken, voorzitter van de Europese Water Association en directeur van VLARIO.

Water is onmisbaar voor ons leven en onze economie. Toch staan de kostbare Europese waterbronnen onder druk door klimaatverandering, bevolkingsgroei en urbanisatie. Circulair watergebruik is een cruciaal stuk in de oplossingspuzzel. Als voorzitter van de Europese Water Association en directeur van VLARIO zie ik dagelijks de kracht van deze aanpak. Europa heeft alles in huis om een wereldleider te worden in duurzaam waterbeheer, en de tijd om te handelen is nu.

Circulair watergebruik draait om het slim beheren en hergebruiken van water

In plaats van water slechts één keer te gebruiken en af te voeren, zetten we het in meerdere stadia en toepassingen in. Denk aan regenwater dat wordt opgevangen en gebruikt voor irrigatie, afvalwater dat wordt gezuiverd tot drinkwater of industriële processen die hun water hergebruiken. Deze aanpak vermindert de druk op natuurlijke bronnen en zorgt voor een toekomstbestendig watersysteem.

De voordelen van circulair watergebruik zijn enorm

We verminderen watertekorten in droge periodes, beperken overstromingen door regenwater beter op te vangen en beschermen onze ecosystemen tegen vervuiling. Bovendien creëren we nieuwe economische kansen. Innovaties zoals geavanceerde waterzuiveringstechnologieën en regenwateropvangsystemen stimuleren de Europese industrie en maken ons minder afhankelijk van schaarse hulpbronnen. 

Deze aanpak vermindert de druk op natuurlijke bronnen en zorgt voor een toekomstbestendig watersysteem.

Europa loopt voorop in deze transitie. 

Dankzij vooruitstrevende wetgeving zoals de Richtlijn Stedelijk Afvalwater en projecten ondersteund door de European Water Association (EWA), zetten steeds meer steden en bedrijven in op circulair watergebruik. Succesverhalen uit steden als Kopenhagen, waar regenwater wordt hergebruikt in openbare ruimten, en Amsterdam, met zijn innovatieve waterzuiveringssystemen, bewijzen dat het kan. 

De weg naar een duurzame toekomst begint bij ons allemaal. 

Overheden, bedrijven en burgers moeten samen optrekken om een cultuur van duurzaamheid te creëren. Bij VLARIO zien we hoe lokale initiatieven, zoals regenwaterbeheer in wijken en innovatieve rioleringsoplossingen, niet alleen duurzaam zijn, maar ook de leefbaarheid vergroten. 

Door water slim te hergebruiken en verspilling te verminderen, kunnen we ons niet alleen voorbereiden op toekomstige uitdagingen, maar ook een voorbeeld stellen voor de rest van de wereld. Circulair watergebruik is niet alleen een noodzaak: het is een kans om te bouwen aan een veerkrachtige, duurzame samenleving waarin water een bron van hoop en innovatie blijft. 

Next article