Skip to main content
Home » Water » “Dagelijks gaan er 66 olympische baden aan drinkwater verloren door lekkages”
Water

“Dagelijks gaan er 66 olympische baden aan drinkwater verloren door lekkages”

Met dank aan
Met dank aan

Hoewel we er ons als gebruikers doorgaans niet bewust van zijn, gaat er heel wat drinkwater verloren vooraleer het bij ons door de kraan komt. “Het is dan ook dringend tijd voor overheden en drinkwaterbedrijven om te investeren in nieuwe en slimme waterinfrastructuur”, zegt Bart Van Bastelaere, managing director bij GF Piping Systems België.

Hoe groot is het probleem van waterverlies door verouderde infrastructuur?
Bart Van Bastelaere.

“Wereldwijd gaat maar liefst 126 miljard kubieke meter water per jaar verloren door lekkage, wat resulteert in een verlies van zo’n 35 miljard euro. Vaak is verouderde infrastructuur de boosdoener. In Vlaanderen gaat het om ongeveer 17% van ons drinkwater, ofwel 61 miljoen kubieke meter in 2019. Dat is dagelijks 167 miljoen liter, het equivalent van 66 olympische baden. Hierdoor betalen wij als burgers allemaal naar schatting 20% te veel voor ons drinkwater. Gezien de toename van het aantal droogteperiodes én de stijgende vraag naar water dienen we onze drinkwaterinfrastructuur dus absoluut te verbeteren. Ook het drukbeheer, de inspecties én scholing moeten beter.”

“Drinkwaterbedrijven, overheden en de industrie zijn zich hier gelukkig steeds meer van bewust. Bij GF Piping Systems hebben we alvast als doel gesteld dat tegen 2025 zo’n 75% van onze verkochte producten moet bijdragen aan duurzaamheidstoepassingen. Dat kunnen we realiseren door in te zetten op kunststof buizen, controle van de druk in het drinkwaternetwerk, scholing, datamanagement, enz.”

Door lekkages betalen wij als burgers allemaal naar schatting 20% te veel voor ons drinkwater.

Hoe kunnen data helpen bij het verbeteren van ons leidingnetwerk?

“Er wordt heel wat ingezet op slimme meters op het niveau van de eindgebruikers, maar ook in het traject daarvoor is het cruciaal om te meten en data te verzamelen. Door op meerdere punten van het leidingnetwerk het drukverlies te meten, zou men een veel beter beeld kunnen krijgen waar er precies een probleem is dat moet worden aangepakt. Zo’n slim leidingnetwerk biedt een enorm potentieel. De focus zou zelfs kunnen veranderen van lekken herstellen naar lekken vermijden.”

Wat is het belang van scholing in dit verhaal?

“Helaas wordt er vandaag nog steeds gewerkt met traditionele materialen zoals gietijzeren buizen. De levensduur en betrouwbaarheid daarvan zijn echter stukken lager dan die van kunststof leidingen. Er moet dus zowel bij drinkwaterbedrijven als bij installateurs dringend meer kennis komen over kunststof materialen en hoe ze deze moeten toepassen. Als fabrikant van kunststof leidingsystemen voorzien we een pakket aan opleidingen. Recentelijk lanceerden we ook een webcastserie ‘solving water loss for life’. Zo hopen we dat we op termijn met onze systemen nog meer kunnen bijdragen aan het oplossen van het enorme verlies van drinkwater.”

Next article