Skip to main content
Home » Water » Een blauwe ader door een prachtig landschapspark
Water

Een blauwe ader door een prachtig landschapspark

In samenwerking met
© FOTO’S: AUSILIOPHOTOGRAPHY
In samenwerking met
© FOTO’S: AUSILIOPHOTOGRAPHY

Trek een lijn van Maastricht in het zuiden tot Kinrooi in het noorden, langs gemeenten als Maaseik, Stein, Lanaken en Dilsen-Stokkem. Op die manier baken je het RivierPark Maasvallei af, een prachtig natuurgebied waar de Maas als een blauwe ader doorstroomt. Ecotoerisme en waterpret staan hier centraal, maar dan mogen we wel niet vergeten om dat water ook te beschermen.

Katrien Schaerlaekens

Coördinator regionaal landschap Kempen en Maasland

Luc Langen

Directeur Marec

“RivierPark Maasvallei is een uniek gebied omdat men ervoor heeft gekozen om de Maas hier alle ruimte te geven om, bij zware regenval, buiten zijn oevers te treden”, zegt coördinator Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland. “Bij hoog water kan tot een derde van het gebied onder water komen te staan. De oude Maasarmen zijn als het ware terug aan de natuur gegeven. De scheepvaart verplaatste zich ook naar kanalen, dat alles zorgt voor een unieke fauna en flora.”

Waterrecreatie in een prachtig decor 

“In deze streek werd vroeger veel aan grindwinning gedaan”, vertelt Luc Langen, directeur van Marec. “Nadat die activiteit uitdoofde, zaten we met heel veel plassen en meren die perfect geschikt waren voor waterrecreatie. Niet toevallig dus dat we met Marec hier jachthavens en verblijfsparken als De Spaanjerd en Heerenlaak uitbaten. Je kunt hier zeilen, kajakken, kanovaren, vissen en natuurlijk ook eindeloos fietsen en wandelen. Op de Maas ten zuiden van Maaseik is zelfs geen pleziervaart toegestaan, waardoor je met je kajak als het ware in een groot stiltegebied terechtkomt. Een unieke ervaring.”

De Spaanjerd is ook een van de grootste jachthavens van West-Europa. Er zijn bijna 1000 ligplaatsen, gaande van zeiljollen aan land tot jachten met een maximale lengte van 35m.

De Spaanjerd is ook een van de grootste jachthavens van West-Europa. Er zijn bijna 1000 ligplaatsen, gaande van zeiljollen aan land tot jachten met een maximale lengte van 35m. In Heerenlaak zijn er zo’n 440 ligplaatsen, dit is een paradijs voor snelle boten en waterskiërs aangezien er geen snelheidsbeperkingen zijn. “Je moet ook zelf geen boot bezitten om hier te komen genieten”, geeft Luc mee. “Op onze campings kan je een boot, elektrische fiets, e-car of e-scooter huren. In de zomer kan je ook zwemmen en zonnen op ons strandje met zwemvijver. Beide sites hebben trouwens De Blauwe Vlag, een Europees label voor kwaliteitsvol, duurzaam toerisme.”

Uitdagingen voor de toekomst van de Maas 

De voorbije jaren is de waterkwaliteit van de Maas er ontegensprekelijk op vooruit gegaan, maar dat betekent allerminst dat we er al zijn, aldus Katrien. “We moeten eerlijk zijn: vroeger was de Maas niet veel meer dan een vuile sloot. Die tijden zijn gelukkig voorbij. In Wallonië werden grote rioleringswerken uitgevoerd. Nu zijn er weer veel meer vissoorten dan vroeger aanwezig, maar toch is de kwaliteit zeker nog niet optimaal. Blauwalgen zijn bijvoorbeeld een probleem, zeker in de zomer, omdat er nog altijd te veel in het water geloosd wordt.” 

Die blauwalg is uiteraard een serieuze bedreiging voor de waterrecreatie, maar dat is zelfs niet het enige probleem. Zwerfafval en plastics zijn dat ook. “De Maas is een regenrivier”, legt Katrien uit. “Dat betekent dat het water op sommige momenten heel hoog staat en op andere net heel laag. Hierdoor blijft er nogal eens zwerfvuil achter dat de rivier meebrengt. De kajakverhuurders bieden hun klanten daarom een gratis Maas Clean-up Pakket aan, met een grijpstok, vuilzak en handschoenen waarmee zwerfvuil verzameld kan worden. Op die manier wordt de toerist eigenlijk mee een deel van de oplossing en zorgen we dat ook komende generaties nog van de rivier kunnen genieten.”

De kajakverhuurders bieden hun klanten daarom een gratis Maas Clean-up Pakket aan, met een grijpstok, vuilzak en handschoenen waarmee zwerfvuil verzameld kan worden.

Tegelijk pleit Katrien voor harmonisering van de normen en regels. “Strenge waternormen zijn essentieel voor de rivier: zowel in Frankrijk, België als Nederland. Vervuild water stopt niet aan de grens. Het is trouwens ook in ons eigen belang om hier voorzichtig mee om te gaan. Een paar miljoen mensen krijgen hun drinkwater uit de Maas. Dat moet toch de beste motivering zijn om dat water zo proper mogelijk te houden?” 

Meer weten?

RivierPark Maasvallei

Marec

Kajak Maasland

De Wissen

Next article