Home » Water » Het beste van zwembad en zwemvijver combineren
Duurzaamheid

Het beste van zwembad en zwemvijver combineren

Bart Monbaliu

Bart Monbaliu

Zaakvoerder

Biopool

Al eens gehoord van een hybride zwemvijver? Deze combineert het beste van een zwembad en een zwemvijver, en wordt daarom steeds populairder. Een toelichting…

Tekst: Joris Hendrickx

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een hybride zwemvijver?

Monbaliu: “Bij een hybride zwemvijver combineren we de voordelen van een zwembad en een zwemvijver. We behouden de look en beleving van een gewone zwemvijver, maar dan wel met de helderheid van een zwembad. Geen kunstmatig felblauw zwembad dus, maar een natuurlijk ogende esthetische meerwaarde voor je tuin. Die zachte look past gewoon veel beter in een landschap als Vlaanderen.”

“Dat is meteen ook de reden waarom klanten steeds meer vragen achter hybride zwemvijvers. Met mijn achtergrond als tuinarchitect vind ik esthetiek zelf erg belangrijk, en net daarom hebben we de afgelopen tien jaar volop ingezet op hybride zwemvijvers.”

“Die achtergrond geeft ons meteen ook de mogelijkheid om creatiever te zijn in de ontwerpen en de baden op een unieke en minimalistische manier af te werken.”

“Klanten hechten steeds meer belang aan de architecturale meerwaarde van een zwembad of zwemvijver. Ze zien het vaak als een verlengde van hun woning en brengt beleving in de tuin. Het klassieke helblauwe zwembad werd vroeger vaak in een hoek van de tuin weggestoken.”

“Zwemvijvers en hybride zwemvijvers zijn daarentegen het hele jaar door een esthetische meerwaarde. Hierdoor worden deze eerder centraal in de tuin of kortbij de woning geïnstalleerd.”

Hoe werkt een hybride zwemvijver technisch gezien?

“Een natuurlijk ogend bad wil niet zeggen dat er ook groenaanslag bij te pas komt. Een hybride zwemvijver wordt wel degelijk gedesinfecteerd, maar amper met chloor. Dat is immers erg belastend voor het milieu en kan bovendien irritatie veroorzaken.”

“Bij een hybride zwemvijver gebeurt de zuivering van het water op een ecologisch verantwoorde manier. Het water passeert een cel die de watermoleculen splitst en ozon en waterstofperoxide aanmaakt. Dat zijn twee elementen die aanwezig zijn in de natuur, maar die wel heel effectief zijn bij de zuivering van water. Er wordt een minimale hoeveelheid chloor gebruikt, maar minder dan bij het leidingwater dat bij iedereen door de kraan stroomt.”

“Zo komen we tot een drinkwaterkwaliteit. Een speciaal filterbed scheidt alle fosfaten en organische en fijne stoffen van het water. Maar minstens even belangrijk is het substraat waarmee de waterkwaliteit op peil wordt gehouden door zoveel mogelijk vervuiling te voorkomen. Op die manier moet immers zo weinig mogelijk water echt worden behandeld.”

“Tegelijk verlengen we de zwemperiode door het bad in de zwemmaanden (april – oktober) af te dekken met een rolluik en het met een warmtepomp bij te verwarmen tot een aangename 28°C. Buiten de zwemperiodes laat men de zwemvijver openliggen, zodat er een mooie waterpartij in de tuin ligt.”

Waar moet men zeker op letten bij de aanschaf van een hybride zwemvijver?

“Men denkt best eerst goed na over de ligging hiervan. Zo raden we altijd af om deze vlakbij of onder een boom te plaatsen. Vallende bladeren kunnen immers voor vervuiling zorgen, en dan is het veel moeilijker om hem proper en mooi te houden.”

“Bovendien krijgt de zwemvijver best zoveel mogelijk zon. Op die manier is het gemakkelijker om een aangename temperatuur te behouden, zonder dat je veel energie moet verspillen aan verwarming. Maar het is ook belangrijk dat de rand van de vijver voldoende zon krijgt. Vaak plaatst men daar immers een ligzetel. Als die volledig in de schaduw staat kan dat fris zijn.”

We behouden de look en beleving van een gewone zwemvijver, maar dan wel met de helderheid van een zwembad.

“Verder dien je goed na te denken over welk budget je hieraan wil spenderen. Een hybride zwemvijver gaat gepaard met een meerkost, maar je hebt er wel meer plezier van. Tot slot moet je uiteraard ook een stedenbouwkundige aanvraag doen – gemiddeld moet je negen maanden voorzien voor de werken kunnen starten. Dankzij onze specialisatie en ervaring kunnen wij klanten door heel dit proces heen maximaal begeleiden en ontzorgen.”

Wat is het verschil met een spiegelvijver?

“Een spiegelvijver is een ondiepe waterpartij die niet geschikt is om te zwemmen, maar die wel een esthetische meerwaarde biedt aan je tuin. Het water hiervan wordt behandeld, en we voorzien ook een centrale stofzuiger zodat stof en bladeren makkelijk kunnen verwijderd worden. We maken de spiegelvijver zo minimalistisch mogelijk, met een minimale rand, zodat we een zo groot mogelijke spiegeling krijgen van de omliggende natuur en architectuur. Vandaar de naam dus. Ook deze worden steeds populairder.”

Welke nieuwe trends ziet u opkomen?

“Omwille van de esthetiek wordt bij de afwerking steeds vaker gebruik gemaakt van natuursteen. Daarnaast kiezen alsmaar meer mensen voor een ecologische waterbehandeling zoals wij dat al langer toepassen bij hybride zwemvijvers. De mensen zijn zich hier nu eenmaal meer bewust van dan vroeger.”

Next article