Skip to main content
Home » Water » IBIC blijft innoveren met groendaken: van biodiversiteit tot waterbuffering
Water

IBIC blijft innoveren met groendaken: van biodiversiteit tot waterbuffering

In samenwerking met
In samenwerking met

IBIC, pionier in groendaken in België, zet zich al dertig jaar in voor daken die niet alleen de biodiversiteit bevorderen, maar ook water bufferen en verkoeling bieden. Louis Fierens, landschaps- en tuinarchitect bij IBIC, licht de nieuwste ontwikkelingen toe.

Louis Fierens

Landschaps- en tuinarchitect bij IBIC

Van extensief naar intensief groen 

In de beginjaren focuste IBIC zich voornamelijk op extensieve groendaken, die regenwater opvangen en het hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden verminderen. Bovendien beschermen ze de dakbedekking, wat de levensduur van het dak aanzienlijk verlengt. Door hun verkoelende effect verbeteren ze ook de prestaties en duurzaamheid van zonnepanelen. 

Door de jaren heen breidde IBIC het aanbod uit met semi-intensieve en intensieve groendaken. Semi-intensieve daken hebben een dikkere substraatlaag, waardoor een grotere variatie aan planten mogelijk is en de waterbuffering toeneemt. Intensieve groendaken, echte daktuinen, combineren ecologische voordelen met een aangename buitenruimte. Het nadeel? Ze vergen meer onderhoud en sommige types hebben extra beregening nodig.

Uit ons onderzoek blijkt dat Zoemdaken gemiddeld 22 extra soorten wilde bestuivers aantrekken.

Biodiversiteit stimuleren met Zoemdaken 

Om een balans te vinden tussen biodiversiteit, waterbuffering en onderhoud, ontwikkelde IBIC het concept van ‘Zoemdaken’. Dit zijn groendaken met een rijke variatie aan inheemse planten, die fungeren als voedsel-, schuil- en nestplaats voor wilde bestuivers. “Uit ons onderzoek blijkt dat Zoemdaken gemiddeld 22 extra soorten wilde bestuivers aantrekken,” zegt Fierens. Aanvankelijk werd gewerkt met een standaard substraatdikte, maar inmiddels past IBIC combinaties toe met een dikkere substraatlaag op plekken waar de dakbelasting dat toelaat. Dit creëert een gevarieerde biotoop met een hogere ecologische waarde.

Retentiedaken dienen voorzien te zijn van een groendak, waardoor wateropslag wordt gekoppeld aan biodiversiteit en verkoeling.

Combinatie van retentie- en groendaken 

Door de strengere hemelwaterverordening is waterbuffering belangrijker dan ooit. Waar er vroeger 35l regenwater per m² dakoppervlakte moest worden opgevangen, is die norm door de toegenomen neerslagintensiteit inmiddels verhoogd naar 50l/m². Retentiedaken winnen daardoor aan populariteit. “Retentiedaken dienen voorzien te zijn van een groendak, waardoor wateropslag wordt gekoppeld aan biodiversiteit en verkoeling,” legt Fierens uit.

Een moerasdak in combinatie met een phytoparking presteert zeer goed op het gebied van verkoeling.

Moerasdaken als innovatieve oplossing 

IBIC experimenteert actief met innovatieve groendaktoepassingen. In samenwerking met Rietland werd op de site van Argex in Zwijndrecht een testopstelling gerealiseerd met verschillende groendaktypes, waaronder een moerasdak in combinatie met een phytoparking. Dit daktype presteerde zeer goed op het gebied van verkoeling. Bovendien werd onderzocht hoe het gezuiverde water hergebruikt kon worden. “De eerste testresultaten zijn zeer positief. We zullen dit concept verder ontwikkelen en toepassen in toekomstige projecten,” besluit Fierens. 

Next article