In Vlaanderen maken we drinkwater meestal op basis van grondwater of oppervlaktewater (water uit beken, rivieren of kanalen), maar die staan door de klimaatverandering onder druk. De Watergroep gaat daarom op zoek naar aanvullende manieren om haar ruim 3,4 miljoen klanten op een klimaatrobuuste manier van voldoende kwaliteitsvol drinkwater te blijven voorzien.
Welke innovatieve technieken zet De Watergroep in om onze drinkwatervoorziening te garanderen?
Dries Borloo, projectmanager Innovatie bij De Watergroep: “De klimaatverandering vraagt een andere aanpak om onze klanten ook in de toekomst op elk moment te kunnen blijven voorzien van lekker en gezond drinkwater. We gaan daarom op zoek naar andere bronnen om drinkwater van te maken. Zo bekijken we de mogelijkheid om water uit rioolwaterzuiveringsinstallaties verder te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Daarnaast werken we samen met drinkwaterbedrijven Aquaduin en Farys aan een project om zoutwater te ontzilten en om te zetten in drinkwater. We volgen de waterkwaliteit op de voet door online monitoring met geavanceerde sensoren. Zo kunnen we snel reageren bij problemen. Deze techniek is aanvullend op onze laboanalyses en vormt dus een dubbele barrière. We werken ook aan een snellere opsporing van milieu-incidenten. We gebruiken hiervoor satellietbeelden en kunnen zo onze bronnen beter beschermen.”
De klimaatverandering vraagt een andere aanpak om ook in de toekomst op elk moment te kunnen blijven genieten van lekker en gezond drinkwater.
Waarom heb jij gekozen voor De Watergroep?
“De Watergroep is een duurzaam bedrijf. We doen veel inspanningen om tegen 2030 energieneutraal te zijn. En onze missie ‘Wij zorgen voor duurzaam water. Vandaag, en voor de generaties van morgen’ is maatschappelijk relevant. Als projectmanager Innovatie krijg ik de ruimte om zelf projecten te leiden die deze duurzame toekomst helpen te verzekeren. En indien nodig kan ik steeds terugvallen op de kennis en ervaring van mijn teamleider en collega’s.” De Watergroep is een veelzijdig bedrijf waar heel veel kennis aanwezig is. Ook krijg je als medewerker heel wat mogelijkheden om je eigen kennis uit te breiden. Zo kan je een breed arsenaal aan interne opleidingen volgen, maar ook externe opleidingen en congressen zijn mogelijk. Naast de inhoudelijke uitdaging is de gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Wanneer je jobinhoud het toelaat, kan je van thuis uit werken en je eigen planning opstellen. Daarnaast maken ook de extra voordelen het interessant: een mooi aantal vakantiedagen, maaltijd- en ecocheques, vakantiegeld, een eindejaarstoelage, een hospitalisatieverzekering, een vergoeding voor woon-werkverkeer of fietsvergoeding voor de sportievelingen,… Kortom, een heel aantrekkelijk totaalpakket dat van mij een enthousiaste watermaker maakt.”