Home » Water » Paradise City behoort tot duurzaamste festivals ter wereld
Duurzaamheid

Paradise City behoort tot duurzaamste festivals ter wereld

“Onze bezoekers inspireren om duurzamer te leven”

Het elektronische muziekfestival Paradise City, dat deze zomer voor de zesde keer in Kasteeldomein de Ribaucourt in Perk wordt georganiseerd, behoort tot een van de duurzaamste evenementen ter wereld. “Herbruikbare bekers, kraantjeswater en composteerbaar afval: het zijn maar enkele van de maatregelen waarmee we onze ecologische impact willen verlagen”, zegt organisator Dimitri Verschueren.

Tekst: Sandra Gasten – Foto’s: Fille Roelants

Paradise City kiest er al sinds de start in 2015 voor om zo duurzaam mogelijk te zijn. Op welke vlakken merken we dat?

“Het duurzaamheidsaspect zit in ons DNA. Groene stroom verkrijgen we via een mix van zonne-energie, duurzame brandstof en batterijen. Daarnaast hebben we op het festivalterrein slechts één type afval: het composteerbare afval van voedsel, de bordjes en het bestek. Alles wordt herwerkt tot compoststoffen voor de landbouw. De rokende festivalgangers krijgen aan de ingang draagbare asbakjes. De peuken worden verzameld en later gebruikt om er objecten van te maken. Sigarettenpakjes sorteren we uit het compostafval.”

Een van de grootste inspanningen doen jullie op het vlak van waterverbruik. Hoe pakken jullie dat aan?

“We verkopen geen flesjes water, maar serveren de bezoekers gefilterd kraantjeswater. Dat vraagt extra inspanningen, want hiervoor leggen we een leidingnetwerk naar alle bars aan. Het bedrijf Ecoz zorgt voor het zuiveren van het douchewater met een mobiel plantenveld. Het afvalwater komt in een tank, waarin de vaste deeltjes bezinken. Vervolgens gaat dat water naar een put waar het via een pomp en verdeelsysteem over een percolatieveld wordt verspreid. Het water sijpelt tussen de plantenwortels en het zand en wordt gezuiverd door regenwormen en insecten.”

We verkopen geen flesjes water, maar serveren de bezoekers gefilterd kraantjeswater. Dat vraagt extra inspanningen, want hiervoor leggen we een leidingnetwerk naar alle bars aan.

“Zo kan het ter plekke hergebruikt worden. Bosaq zorgt voor het drinkbaar maken van oppervlaktewater door middel van de SolarAQ, een mobiele zuiveringsinstallatie die draait op zonne-energie. Dat water wordt naar een van de foodcourts geleid. Beide bedrijven zijn Belgische spelers met wie we een hechte band hebben en die met ons meedenken. Daarnaast serveren we onze dranken in herbruikbare bekers.”

Nog niet alle festivals maken de overstap naar die herbruikbare bekers. Waarom niet?

“Wanneer een festivalorganisator 90% van de wegwerpbekers recycleert, is hij in orde met de Vlaamse milieuwetgeving. Omdat recyclage bovendien gemakkelijker is, kiezen festivals vaak voor dat alternatief. Het probleem is echter dat voor die recyclage de bekers naar verschillende bedrijven vervoerd moeten worden. Verzamelen, schoonmaken en pletten: het gebeurt telkens op een andere plek. Terwijl er voor de schoonmaak van herbruikbare bekers slechts één transport nodig is.”

“Dat maakt een verschil op het vlak van CO2-uitstoot in transport en in het verwerkingsproces. Bovendien blijven er – hoewel een veld wordt schoongemaakt – altijd plasticdeeltjes over die uiteindelijk in de natuur belanden.”

Evalueren jullie de maatregelen om de duurzaamheid nog te verhogen?

“We zijn oprecht begaan met het duurzaamheidaspect, daarom zoeken we ook elk jaar opnieuw naar verbeteringen. Om iets tegen de overconsumptie te doen, verkochten we eerst kartonnen tenten die we konden recycleren. Maar sinds 2017 denken we circulair: we geven de kampeerders de kans om achtergebleven tenten op andere campings te huren. Of ze kregen een tweede leven in de kringwinkel. Ieder jaar groeit het aantal bezoekers, het is dus een uitdaging om het niveau in duurzaamheid te behouden. Dat is voor ons alleszins de prioriteit in 2020.”

Jullie serveren enkel vegetarische maaltijden. Kan het publiek dat smaken?

“De typische festivalhamburger – met vlees – kan je op ons festival niet krijgen, maar we selecteren elk jaar foodtrucks die heerlijke vegetarische gerechten serveren en zo veel mogelijk met lokale producten werken. Daar zitten ook lekkere vegetarische burgers bij. Daarenboven werken we samen met chef-kok Seppe Nobels die de foodtrucks begeleidt om nog betere en duurzamere gerechten klaar te maken. Zo laten we de bezoekers zien dat je ook weleens vlees kan missen.”

We hopen dat de bezoekers thuis kraantjeswater gaan drinken, vaker vegetarisch zullen koken en bewuster nadenken over het gebruik van de auto.

Inspireren jullie de bezoekers of partners om duurzamer te leven of produceren?

“We hopen dat de bezoekers thuis kraantjeswater gaan drinken of vaker vegetarisch gaan koken. We zetten in op carpooling en openbaar vervoer en proberen mensen te beïnvloeden om bewuster over het gebruik van de auto na te denken. Ook onze partners hebben een switch gemaakt.”

“Sinds enkele jaren is AB Inbev onze drankenpartner. Voor de deal rond was, hebben we gevraagd om ons herbruikbare drinkbekers te leveren, anders ging de samenwerking niet door. Sindsdien levert AB Inbev ook aan andere festivals herbruikbare bekers.”

Jullie scoren hoog bij de A Greener Festival Awards. Hoe kwamen ze bij jullie terecht?

“We laten al vier jaar een audit uitvoeren door de Londense vzw A Greener Festival. Zij analyseren alle data zoals het waterverbruik, de transportmiddelen en de CO2-uitstoot op het festival. Op basis van die resultaten hebben we vier sterren gekregen, waardoor we bij de zes duurzaamste festivals ter wereld horen. Het blijft nu uiteraard een uitdaging om die vier sterren, de maximale score, te behouden.”

Next article