Het Belgische bedrijf BOSAQ levert kennis en modulaire technologie waarmee andere bedrijven, overheden en organisaties slimmer en duurzamer kunnen omgaan met hun waterverbruik. Dat doet het niet alleen in ons land, maar wereldwijd. CEO en oprichter Jacob Bossaer legt uit.
© FOTO’S: MEDIAPLANET

Jacob Bossaer
CEO en oprichter BOSAQ
Van de Zuidpool naar een wereldwijd waterbedrijf
De roots van BOSAQ liggen op vele duizenden kilometers van België, op de Zuidpool. “Daar ben ik terechtgekomen na mijn ingenieursstudies”, vertelt Jacob. “Ik moest van al het water op de basis, behalve het drinkwater, een circulair product maken via een autonoom, off-grid systeem. Ik stond er helemaal alleen voor, het design, de engineering en de implementatie heb ik allemaal zelf gedaan.”
Veel mensen beseffen het niet, maar België staat zeer hoog op de lijst van landen waar waterschaarste een risico is.
Die ervaring komt goed van pas wanneer Jacob, samen met Pieter Derboven, in 2017 BOSAQ opricht. “We bestaan vandaag uit drie afdelingen. BOSAQ Consulting, Water Experts, doet waterstudies en kosten-baten-onderzoeken voor overheden en bedrijven, maar ook strategische analyses. Bijvoorbeeld over hoe bedrijven hun afhankelijkheid van tapwater kunnen verkleinen. Of hoe ze moeten omgaan met de groeiende waterschaarste. BOSAQIndustries focust vooral op het hergebruik van water in bijvoorbeeld de chemie, de voedingsindustrie, papierfabrieken of de automobielsector. BOSAQCommunities, ten slotte, werkt voor 95% voor overheden rond drinkwater. Er zijn wereldwijd 2,2 miljard mensen die geen of gebrekkige toegang hebben tot drinkwater. Ongeveer 80% van hen woont in ruraal gebied, dat gaat van dorpen van vijf man tot kleine steden tot 10.000 inwoners. Wij bieden hun oplossingen om drinkwater te maken uit zeewater of uit rivierwater of grondwater.”

Modulaire technologie voor efficiënte waterzuivering
De oplossing die BOSAQ voorstelt (“Q-Drop” gedoopt), is een modulair systeem, vertelt Jacob. “Water zuiveren is een vrij complex proces. Met Q-Drop kunnen we zo ongeveer alle soorten water in alle mogelijke vervuilingsvormen weer zuiveren, tot proceswater of zelfs tot drinkwater. Naar gelang de gewenste oplossing gebruiken we daarvoor gestandaardiseerde, modulaire modules die we zo veel mogelijk met eigen ontwikkelde en gekende technologie, sensoren en filters uitrusten. De reden daarvoor is eenvoudig: door te standaardiseren, daalt de kostprijs, kunnen we snel produceren en opschalen en komen we snel tot een performant systeem. Water leent zich daar ook goed voor, omdat het in principe een massaproduct is. Iedereen heeft het nodig. En wat je op deze manier bespaart, kan je weer investeren in R&D om je product nog performanter te maken.”
In Oekraïne hebben we bijvoorbeeld zes installaties geleverd zodat mensen in oorlogsgebied nog altijd voorzien worden van drinkbaar water.
Ook bedrijven zien in dat de aanpak van BOSAQ hout snijdt. Zo werd onlangs een joint-venture opgezet met TotalEnergies dat koelmiddelen produceert. BOSAQ bouwde op de site van de TotalEnergies-fabriek in Schoten een Q-Drop-installatie die lokaal oppervlaktewater omzet in een betrouwbare bron van gedemineraliseerd water. “TotalEnergies bespaart op die manier ongeveer 25.000 kubieke meter leidingwater per jaar of ongeveer tien olympische zwembaden”, legt Jacob uit. “Het bedrijf doet dat vanuit ESG-doelstellingen, maar ook om hun waterverbruik kostenefficiënter te maken en om minder afhankelijk te worden van externe factoren. Ook dat is duurzaamheid. Veel mensen beseffen het niet, maar België staat zeer hoog op de lijst van landen waar waterschaarste een risico is. Bedrijven willen zich daarvoor zo veel mogelijk indekken. Tot slot reinigen we het water ook op een volledig chemicaliënvrije manier, wat de veiligheid verhoogt en dus ook een kostenbesparing meebrengt. Zeker bijvoorbeeld in de voeding en de chemie is men daar erg gevoelig aan.”
Er zijn wereldwijd 2,2 miljard mensen die geen of gebrekkige toegang hebben tot drinkwater.
Niet alleen de klanten van BOSAQ voeren duurzaamheid hoog in het vaandel, het bedrijf zelf doet dat ook. “Ik kom uit een zeer sociaal gedreven familie en nu ik zelf aan het hoofd van een bedrijf sta, ga ik gewoon op dat elan verder”, lacht Jacob. “Zo gaat 10% van onze winst naar Water Heroes. Dat is een non profit die wij opgericht hebben en die projecten opzet in onder meer Suriname en Oekraïne. In dat laatste land hebben we bijvoorbeeld zes installaties geleverd zodat mensen in oorlogsgebied nog altijd voorzien worden van drinkbaar water.”