Skip to main content
Home » Water » Van Voer tot Kweker tot op ons Bord 
Water

Van Voer tot Kweker tot op ons Bord 

In samenwerking met
In samenwerking met

Wist je dat meer dan de helft van de vis en zeevruchten die je kunt kopen afkomstig is van aquacultuur oftewel kweek? Het is de snelst groeiende bron van proteïne wereldwijd. 

Het voer dat deze vissen krijgen, heeft een grote impact op het milieu. Zo’n 80% van de koolstofvoetafdruk van gekweekte vis komt voort uit de ingrediënten van voer. Vandaar dat het belangrijk is om rekening te houden met waar de ingrediënten voor voer vandaan komen, zodat we de natuur zo min mogelijk belasten. 

ASC zorgt ervoor dat de vis die je eet op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier is gekweekt, van voer tot op je bord. 

Voer 

Hoe milieuvriendelijk het kweken van vis is, wordt in grote mate bepaald door het gebruikte voer. Voor de productie van dit voer worden o.a. ingrediënten zoals palm en soja gebruikt. Dit kan een grote invloed hebben op onze planeet. Daarom introduceert ASC de Feed Standard. Zo kunnen we nóg een stap verder terug in de keten en stimuleren we verantwoorde voer- en voedselproductie. 

ASC kijkt niet alleen naar hoe voer wordt geproduceerd, maar ook naar de effecten en impact op mensen die in de buurt wonen en werken. Zo zorgen we voor een open dialoog en arbeidsvoorwaarden in lijn met de directieven van de Internationale Arbeidsorganisatie zodat iedereen eerlijk behandeld wordt. 

Meer dan 50% van de beschikbare vis- en zeevruchten voor consumenten komt van kwekerijen. 

Kweker 

Bij verantwoorde aquacultuur zijn dierenwelzijn en een minimale impact op ecologisch en humanitair vlak het belangrijkst. Met de Farm Standard zorgt ASC ervoor dat de dieren goed verzorgd worden en dat de viskweek zo min mogelijk schade aan de omgeving brengt. 

Vis met het ASC-keurmerk is met zorg gekweekt. Met de Farm Standard zal het ook eenvoudiger worden nieuwe soorten aan het ASC- programma toe te voegen. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende vis en zeevruchten beschikbaar zijn voor iedereen. 

Bord 

ASC staat voor volledige transparantie. Daarom kun je de resultaten, verslagen en beslissingen die voortkomen uit (on)verwachte audits consulteren op onze website. Verschillende partners, leveranciers en organisaties werken samen met ASC om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van verantwoord gekweekte vis

Het resultaat? Meer verantwoord gekweekte en duurzame producten in de supermarkt voor jou. Een gezonde én bewuste keuze maken wordt zo een fluitje van een cent! 

Next article