Skip to main content
Home » Water » Waterbeheer van de toekomst: efficiënt, circulair en slim
Water

Waterbeheer van de toekomst: efficiënt, circulair en slim

In samenwerking met
In samenwerking met

Als specialist in gebouwentechniek en infrastructuur ondersteunt het Kempense bedrijf Groep Infrabo architecten, aannemers, ontwikkelaars en overheden. Een slimme en duurzame waterhuishouding is in veel projecten een zeer belangrijk focuspunt. 

Brenda Gorremans

Afdelingshoofd Gebouwtechnieken en Duurzaamheid bij Groep Infrabo

Geert Du Pont

Gedelegeerd Bestuurder bij Groep Infrabo

Het optimaliseren van het waterbeheer kan op heel wat verschillende manieren, zegt Brenda Gorremans van Groep Infrabo. “Efficiënt watergebruik en monitoring in gebouwen zijn cruciaal. Regen- en zelfs grijs water kunnen, eventueel na zuivering, worden hergebruikt voor bepaalde toepassingen. Slimme detectie helpt organisaties hun verbruik in real time te volgen. Ook circulair watergebruik, zoals bijvoorbeeld de recuperatie van condenswater uit grote HVAC-systemen, wordt steeds belangrijker.”

Duurzame wateroplossingen en innovatieve technologie in de gebouwentechniek 

Een duurzame infiltratie en buffering spelen eveneens een rol, zegt Brenda’s collega Geert Du Pont. “Waterdoorlatende verhardingen, wadi’s en bufferbekkens zijn daarbij doorslaggevend. Waterdoorlatende verhardingen zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk water dient afgevoerd te worden, omdat het hemelwater gemakkelijker in de grond kan dringen. Met bekkens en wadi’s kunnen we water dan weer tijdelijk stockeren en de kans geven om geleidelijk aan in de grond te infiltreren. We combineren ze zoveel mogelijk met andere maatschappelijke invullingen, zoals speeltuintjes en wandelparken. Zo betrekken we het publiek bij noodzakelijke maatregelen, waardoor er een grotere betrokkenheid ontstaat en het thema water meer onder de aandacht komt.” 

Efficiënt watergebruik en monitoring in gebouwen zijn cruciaal.

Niet alleen bouwkundige oplossingen doen hun deel, ook high tech kan een duit in het zakje doen, aldus Brenda. “Dat gaat van lekdetectoren tot complete IoT-installaties die communiceren met gebouwbeheersystemen. Koppel daaraan een performant AI-systeem en je kunt bijvoorbeeld patronen van onverwacht of onverwacht hoog waterverbruik gaan detecteren.” 

Groep Infrabo zet ook in op intensieve samenwerkingen met hogescholen als Thomas More en PXL om kennis te delen. Geert: “In onze eigen teams koppelen we “oude rotten” ook systematisch aan “jonge veulens”. Zodat er een kruisbestuiving is tussen ervaring en nieuwe, innovatieve technologie. Een win-win voor alle partijen.”

Next article