Home » Water » “We moeten afvalwater zien als een bron van water”
Water

“We moeten afvalwater zien als een bron van water”

In samenwerking met
In samenwerking met

Planten en bacteriën die afvalwater zuiveren: zo milieuvriendelijk werkt de IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater) van Hellowater. Het gezuiverde water kan je hergebruiken in je woning en tuin of vloeit terug naar de natuur. Oprichter Wouter Igodt vertelt ons hoe dat precies in zijn werk gaat.

Tekst: Sandra Gasten

Wouter Igodt

oprichter

Waarom moeten we nadenken over een andere manier om met afvalwater om te gaan?

“Er zijn veel uitdagingen: de groeiende bevolking, droge zomers, een grote druk op de landbouw en grondstoffen, enz. Water wordt een kostbaar goed. Toch zijn 400.000 woningen in Vlaanderen niet aangesloten op de riolering. In de steden is dat vaak wel het geval, maar in het buitengebied komen liters afvalwater in de beken terecht.”

Door in te zetten op lokale waterzuivering blijft het oppervlaktewater op peil, help je de biodiversiteit en krijg je zuivere beken.

“Onze impact op het milieu is groot, zowel van particuliere woningen als van (landbouw)bedrijven en horecazaken. Om dat op te lossen, kunnen we inzetten op lokale waterzuivering, wat tot vijf keer goedkoper is dan een lang rioleringsnet.”

Wat zijn de voordelen van zo’n waterzuiveringssysteem?

“Het zorgt ervoor dat het oppervlaktewater op peil blijft, dat je de biodiversiteit helpt en dat je zuivere beken krijgt. Daarnaast biedt het kansen om water te hergebruiken. Door het te bufferen, heb je water beschikbaar om je toilet door te spoelen of je tuin te sproeien. Het overtollige water blijft ter plaatse en vloeit terug naar de natuur.”

“Onze installatie kost slechts één euro per persoon per jaar aan energie. Wanneer we een netwerk van installaties kunnen aanleggen, is onze milieu-impact groot. Laat ons afvalwater dus niet zomaar weggooien, maar zien als een bron van water.”

Hoe gaat zo’n waterzuivering in zijn werk? 

“Onze installatie bestaat uit fasen. Het afvalwater komt in een voorbezinktank. Met een percolatiefilter zakken alle vaste deeltjes naar de bodem, waar ze de tijd krijgen om op te lossen. Het vloeibare gedeelte loopt over in een pompput, vanwaar het naar de plantenbak wordt verspreid.”

“Door een samenspel van plantenwortels, regenwormen, insecten en micro-organismen wordt het water op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Dit proces heeft een eigen keurmerk dat opgesteld is in samenwerking met onderzoekers van universiteiten.”

Zijn er vereisten om zo’n installatie te plaatsen? 

“De grootte hangt af van het aantal woningen dat aan de installatie wordt verbonden. We bouwen installaties van tien vierkante meter voor particuliere huizen, maar ook installaties om het afvalwater van duizend woningen te zuiveren. Daarnaast bouwen we systemen voor landbouwbedrijven en horecazaken. De locatie is niet belangrijk: de installatie kan in de grond, half in de grond, in een gracht of beek of zelfs op een dak geplaatst worden.”

Next article