Afvalsortering op de werf vormt een enorme uitdaging. Daarom ontwikkelt Valipac al vijftien jaar lang een slimme oplossing, namelijk het Clean Site System. Dat systeem stimuleert de overgang naar een circulaire economie voor bedrijfsmatige verpakkingen.
Tom Vanwezer, Advisor Business Development, en Ingrid Bouchez, Communication Manager bij Valipac, geven meer uitleg.
Tekst: Maria-Laetitia Mattern
Wat is het Clean Site System precies?
Vanwezer: “Door de werf proper en veilig te houden, zetten aannemers hun bedrijf positief in de kijker. Wij willen hen bij die aanpak helpen en bieden daarom een zak aan die enkel bestemd is voor pallethoezen en plastic rekfolies in de bouwsector. Dat betekent concreet dat de aannemer de zak bij zijn bouwmateriaalhandelaar koopt, hem op de werf vult en hem dan terugbrengt naar dezelfde handelaar, waar een afvalverwerkingsbedrijf alle zakken komt ophalen om ze vervolgens te recycleren. De zak van Clean Site system is meer dan alleen een zak, want het principe erachter stimuleert een volledig circulair economisch systeem.”
Dat project bestaat al vijftien jaar. Hoe is het geëvolueerd sinds de lancering?
Vanwezer: “Sinds drie jaar beperken we ons niet langer tot de inzameling van plastic, maar zetten we ons ook in om die in een circulair economisch proces te integreren, zodat de inhoud van de zakken kan worden hergebruikt. We werken samen met gespecialiseerde recyclagebedrijven, die bijvoorbeeld plastic granuleren – tot kleine korrels verwerken – en blazen om nieuwe pallethoezen te produceren. Zo beperken we het gebruik van nieuw plastic en richten we ons tegelijk op lokale recyclage aangezien onze partnerbedrijven steeds Belgisch zijn. Het resultaat: Belgisch afval gerecycleerd in België!”
De zak van Clean Site system stimuleert een volledig circulair economisch systeem: de aannemer koopt de zak bij zijn bouwmateriaalhandelaar, vult deze op de werf en brengt hem terug naar dezelfde handelaar, waar een afvalverwerkingsbedrijf alle zakken komt ophalen om ze vervolgens te recycleren.
Kunnen we plastic niet vervangen in plaats van het te recycleren?
Bouchez: “In de bouwsector is het een belangrijk materiaal waar je moeilijk zonder kan. Dankzij plastic kan men paletten met bakstenen of dakpannen veilig vervoeren en vermijdt men dat ze op de weg terechtkomen. Daarom richten we ons vooral op de recyclage ervan om het gebruik van grondstoffen te vermijden.”
Wat zijn de grootste uitdagingen voor het Clean Site System?
Vanwezer: “De eerste uitdaging betreft de recycleerbaarheid en het ecologisch ontwerp van plastic. Daarom spoort Valipac zijn klanten aan om volledig recycleerbare verpakkingen te gebruiken en om plastic folies niet te bedrukken. Nog té veel producenten bedrukken deze met hun merk, maar bedrukte folies kunnen niet worden geïntegreerd in een circulair recyclageproces. Er bestaan wel alternatieven, zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld bedrukte banners rond hun pallets vastmaken.”
Bouchez: “Als we de overgang naar een circulaire economie voor bedrijfsafval willen stimuleren, moeten we ook de inzameling van dat afval opvoeren.”
“Ten eerste door het aantal deelnemers aan het Clean Site System te verhogen: Valipac telt momenteel ongeveer achtduizend aannemers die er gebruik van maken, maar dat aantal willen we nog verhogen.
“Daarnaast moet er ook meer ton worden ingezameld, aangezien dat teruggewonnen afval vervolgens als grondstof wordt gebruikt om nieuwe verpakkingen te produceren.”
Als we de overgang naar een circulaire economie voor bedrijfsafval willen stimuleren, moeten we ook de inzameling van dat afval opvoeren.
“Bovendien moeten we ervoor zorgen dat het afval traceerbaar is, zodat het effectief gerecycleerd wordt. In Europa wordt het grootste deel van ons afval nog steeds naar Azië gestuurd voor recyclage. Net daarom moeten we het kunnen traceren en ervoor zorgen dat het echt gerecycleerd wordt. De laatste uitdaging hangt samen met de vorige punten: de grotere ingezamelde hoeveelheid, de verbeterde recycleerbaarheid van verpakkingen en de integratie van gerecycleerde inhoud in nieuwe verpakkingen moet de ontwikkeling van recyclage-installaties in Europa bevorderen. Op dit moment zijn er hier nog niet genoeg van, omdat het vandaag nog steeds makkelijker en goedkoper is om ons afval naar Azië te sturen.”
Is de bouwsector bereid om inspanningen te leveren?
Vanwezer: “Meer dan we denken. Natuurlijk moeten er nog belangrijke verbeteringen worden gerealiseerd, maar het is een dynamische sector die streeft naar verbetering en die openstaat voor nieuwe initiatieven. De bouwsector is altijd een bevoorrechte partner van Valipac geweest. We willen ook graag de projecten rond de integratie van gerecycleerde inhoud naar andere sectoren uitbreiden om een echte circulaire economie te creëren, waarin economie en ecologie hand in hand gaan.”