Home » Circulaire Economie » Fietsleasing: duurzaam én fiscaal voordelig
Circulaire Economie

Fietsleasing: duurzaam én fiscaal voordelig

Steeds meer werkgevers én werknemers kiezen voor fietsleasing. Dat is immers niet enkel duurzaam, maar ook bijzonder interessant omdat er fiscale voordelen aan verbonden zijn. Toelichting door Christophe Petit (General Manager) en Geert De Volder (Sales Manager) van LEASE A BIKE België.

Tekst: Joris Hendrickx

Als je de totale rekening maakt, dan betaal je bij leasing aanzienlijk minder voor je fiets dan bij een privé-aankoop. De kosten voor de leasing kunnen immers van je brutoloon worden afgehouden. Je wordt hierdoor minder belast en de fiscus zal een groot deel van de kosten meebetalen. Op die manier blijft slechts een deel van de totale kost over voor jezelf. Bijzonder interessant dus voor wie op een duurzame manier fiscaal wil optimaliseren! Op lease-a-bike.be/calculator kan je alvast berekenen wat dat voor jou kan opleveren.

“Bij LEASE A BIKE lease je altijd aan een vaste termijn van 36 maanden”, vertelt De Volder. “Het gaat dan om een operationele leasing waarbij onderhoud, herstellingen, schadebeheer (verzekering) én pechverhelping inbegrepen zijn. Aan het einde van de 36 maanden mag de werknemer de fiets overnemen voor ongeveer 15% van de aankoopwaarde. Je ben hiertoe niet verplicht, maar het is een mooie kans.”

Vrije keuze van dealer, fiets en scenario

“We beschikken over een netwerk van ruim driehonderd kwalitatieve dealers. De werknemer is vrij om zelf een dealer te kiezen. Ook bieden wij een volledige vrijheid in merk en type fiets, zolang de waarde tussen de 500 en 15.000 euro ligt”, aldus Petit. “In België bieden we drie scenario’s aan”, vervolgt De Volder. “Een eerste mogelijkheid is dat je werkgever de leasing volledig betaalt. Dat kan eventueel in combinatie met een leasebudget voor een wagen of het kan deel uitmaken van een mobiliteitsbudget. Anderzijds kan je werkgever beslissen om een deel van de investering te dragen. Het meest gekozen is echter de derde mogelijkheid, waarbij je werkgever enkel faciliteert. Dat is immers fiscaal de meest interessante optie voor alle partijen.”

De kosten voor de leasing kunnen van je brutoloon worden afgehouden. Je wordt hierdoor minder belast en de fiscus zal een groot deel van de kosten meebetalen.

Christophe Petit

Indien je werkgever faciliteert, dan wordt het leasebedrag gewoon maandelijks afgetrokken van het brutosalaris. Maar het kan ook worden afgetrokken van een reeds betaalde bonus of van een dertiende maand. Voor je werkgever moet fietsleasing dan wel kostenneutraal zijn. Jouw brutoloon als werknemer mag hierdoor dus niet dalen, anders zal je vooralsnog RSZ moeten betalen op je fiets.

Volledig digitaal platform

LEASE A BIKE fungeert als een verbindingsplatform tussen de leasemaatschappij (de financierder), de werkgever, de werknemer en de dealer. Bij interesse van de klant zal de leasemaatschappij eerst een kredietcheck doen. Als die in orde is, kan de werkgever zijn werknemers digitaal uitnodigen om een fiets te kiezen. De werknemers ontvangen een code waarmee ze de fiets kunnen ophalen bij de dealer. “Eén van de zaken die ons uniek maken, is dat we volledig digitaal werken”, aldus Petit. “De dealer hoeft geen offerte meer op te stellen. Je kan zelf op onze calculator op de website gaan kijken hoeveel jouw favoriete fiets jou maandelijks kost. Met de code die je van je werkgever hebt ontvangen, kan je dan de fiets ophalen bij de dealer naar keuze.”

De Volder: “Heel dit proces verloopt digitaal voor zowel de werkgever, werknemer als de dealer en vergt dus geen papierwerk meer. Net om die laatste redenen werken dealers graag met ons samen. Momenteel hebben we zoals aangehaald al meer dan driehonderd aangesloten dealers in België. Iedere dealer van goede kwaliteit kan zich bovendien gratis bij ons aansluiten.”

Snel en zonder zorgen

“Dankzij dit vlotte digitale proces kunnen we ook claimen dat we je binnen de week aan een fiets kunnen helpen, op voorwaarde dat de fiets op voorraad is natuurlijk. Maar eigenlijk is deze werkwijze voor alle betrokkenen een meerwaarde”, legt Christophe uit. “Fietsleasing is bij ons even eenvoudig voor één fiets als voor tweehonderd fietsen, waardoor we zowel voor zelfstandigen als voor grote bedrijven een interessante partner zijn.”

Aan het einde van de vaste termijn van 36 maanden mag de werknemer de fiets overnemen voor ongeveer 15% van de aankoopwaarde.

Geert De Volder

“We bieden een volledige ontzorging. Het onderhoudspakket kan je kiezen in functie van de fiets en het gebruik. De verzekering is steeds 100% van de investeringswaarde, zonder afschrijving. De pechverhelping gebeurt in samenwerking met VAB”, vult De Volder aan.

Enige internationale fietsleasingbedrijf

LEASE A BIKE ontstond vijf jaar geleden in Duitsland en is sinds vier maanden actief in België. Vorig jaar startte het bedrijf ook op in Nederland. Het is dus relatief nieuw in België, maar heeft wel degelijk een serieuze achtergrond en ervaring. In Duitsland is het intussen een van de marktleiders met meer dan 30.000 fietsen die via haar platform werden geleased. Elk land gebruikt hetzelfde platform. Als enige internationale fietsleasingbedrijf in België is het ook een interessante partner voor bedrijven die eveneens activiteiten hebben in Nederland of Duitsland. Zo krijgen ze één aanspreekpunt voor al hun fietsleasing.


Een groene en gezonde keuze

Ook voor eenmanszaken is een leasefiets een goed idee.  De leasekosten zijn namelijk aftrekbaar volgens het professioneel gebruik van de fiets. Wanneer het om een vennootschap gaat, is de zaakvoerder vrijgesteld van Voordeel Alle Aard wanneer hij af en toe zijn fiets gebruikt voor professionele verplaatsingen. Een leasefiets is een mooie manier om te investeren in je eigen bedrijf en een groener imago.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere bedrijven die kiezen voor fietsleasing. We pendelen gemiddeld bijna anderhalf uur per dag naar het werk; dit maakt dus een aanzienlijk deel van onze dag uit. Voor heel wat mensen biedt een (elektrische) fiets daarom soelaas. Files zijn verleden tijd en je gezondheid gaat erop vooruit. Vaak zijn werknemers zelf vragende partij om een fiets te leasen via hun werkgever, precies om deze redenen. Ook als bedrijf haal je hier voordeel uit: je maakt milieubewuste keuzes en krijgt in ruil fittere, minder gestresseerde werknemers.

Next article