Home » Duurzame Chemie » “Biopolymeren bieden volwaardig alternatief voor fossiele plastics”
Duurzame Chemie

“Biopolymeren bieden volwaardig alternatief voor fossiele plastics”

Stefaan De Wildeman, oprichter B4Plastics.
Met dank aan
Stefaan De Wildeman, oprichter B4Plastics.
Stefaan De Wildeman, oprichter B4Plastics.
Met dank aan
Stefaan De Wildeman, oprichter B4Plastics.

Bedrijven zijn continu op zoek naar groenere alternatieven voor hun bestaande plastic producten. Nieuwe biopolymeren bieden alvast een enorm potentieel om hier de volgende stappen in te zetten. Meer uitleg door Stefaan De Wildeman, oprichter van B4Plastics.

“PLA is momenteel het meest gebruikte alternatief voor fossiele plastics, maar voldoet helaas niet altijd aan de hoge eisen op het vlak van sterkte en elasticiteit die worden gesteld in allerlei applicaties. Om dat op te lossen, moeten andere materialen op andere manieren worden geproduceerd. Deze nieuwe materialen worden dan idealiter op maat ontworpen, maar dat vereist heel wat kennis en expertise. Door dit juist toe te passen, kan je veel sneller en accurater opschalen. Het zorgt er ook voor dat je vanuit het ontwerp de beste balans vindt tussen functie, ecologie en productiekost.”

We verwachten dat tegen 2030 een significant deel van de plasticindustrie de omschakeling zal maken naar biogebaseerde, bioafbreekbare en/of recycleerbare alternatieven.

Combinatie van sterkte en biodegradatie

“B4Plastics is een polymeer architectuur bedrijf. We stimuleren de introductie van nieuwe biomaterialen en laten deze groeien van niche- naar bulktoepassingen. Polymeren zijn eigenlijk kettingen van kleine moleculen die als schakels optreden. Door zowel de soorten kleine moleculen te kiezen uit natuurlijke oorsprong als de kettingen in bepaalde patronen op te bouwen, ontstaat een combinatie van sterkte en biodegradatie in eenzelfde product. Hierdoor kunnen producten (bijvoorbeeld visnetten) worden gemaakt die erg vergelijkbaar zijn met hun fossiele vorm, maar wel afbreekbaar zijn en geen schade berokkenen aan het milieu. Tegelijk kunnen deze letterlijk uit lokale grondstoffen gemaakt worden dicht bij de plaats van de polymeerproductie.”

Sociale én economische meerwaarde

“We verwachten dat tegen 2030 een significant deel van de plasticindustrie de omschakeling zal maken naar biogebaseerde, bioafbreekbare en/of recycleerbare plastic alternatieven. We willen met B4Plastics graag bijdragen aan die ‘Nieuwe Plastics Economie’ door hoeken van deze nieuwe industrie te tonen waar niemand ooit is geweest.”

“De grote snelheid en accuraatheid waarmee de mogelijkheden aan nieuwe biomaterialen worden verwezenlijkt, leidde intussen tot onze duurzame technologieplatformen. 2022 wordt alvast een echt kanteljaar voor ons bedrijf. We zullen dit jaar ton-schaal processen opzetten voor twee nieuwe families van sterk afbreekbare elastomeren. We kunnen zo heel wat sociale én economische meerwaarde creëren. En dat kunnen we zelfs aantonen op basis van de prijs van de jaarlijks bespaarde CO2. Maar eigenlijk moet je de hele levenscyclus in kaart brengen, waardoor de uiteindelijke meerwaarde zelfs nog veel groter is.”

Next article