Home » Duurzame Chemie » “We zijn volop op zoek naar technisch talent om de groene transitie te realiseren”
Duurzame chemie

“We zijn volop op zoek naar technisch talent om de groene transitie te realiseren”

Molybdeen (Mo) zal een cruciale rol spelen in het realiseren van de groene transitie. Molymet Belgium, de Europese leider in de productie van deze stof, heeft een gloednieuwe fabriek gebouwd om deze transitie te ondersteunen en is dan ook naarstig op zoek naar extra werknemers.

Wat is het belang van een bedrijf zoals Molymet voor ons land? 

Godfried Van Schuylenbergh.

Godfried Van Schuylenbergh, Vice President Operations Europe van Molymet Belgium: “Molymet is een internationaal bedrijf dat groot is in zijn niche, maar waar nog steeds een familiale sfeer heerst. We maken dit jaar trouwens exact twintig jaar deel uit van de Molymet-groep. In 2003 werden we overgenomen door de Chileense Molymet-groep en sindsdien focussen we ons in België op de productie van Molybdeen. De overname was de start van een reeks investeringen ter waarde van 200 miljoen dollar om zo tot een bedrijf van wereldklasse te komen. Vandaag zijn we de grootste geïntegreerde Molybdeenfabriek van Europa en wereldwijd de producent van Roasted Molybdenum Concentrate (RMC) met de laagste CO2-footprint. De EU is overigens de tweede grootste staalproducent ter wereld, maar beschikt zelf over geen enkele Molybdeengrondstofbron. De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat we omwille van strategische en onafhankelijkheidsredenen versneld moeten inzetten op de uitbouw van een eigen circulaire aanvoerketen die meteen ook de duurzaamste ter wereld is. Dat doen we aan de hand van de recent ondertekende intentieverklaring met Greenland Resources, dat een project heeft om de eerste Molybdeenontginning op Europees grondgebied te realiseren. Ook premier Alexander De Croo was hier getuige van.” 

Met de bouw van een nieuwe fabriek zet Molymet Belgium volop in op de groene transitie. Om deze waar te maken, is het bedrijf op zoek naar technische profielen zoals ingenieurs, elektriciens, mecaniciens en procesoperatoren.

Welke opportuniteiten bieden jullie voor toekomstige werknemers? 

Nele Van Roey.

Nele Van Roey, HSEQ Manager bij Molymet Belgium: “Molymet zet heel intensief in op opleiding en ontwikkeling. Zo werven we heel wat juniorprofielen en mensen met een andere achtergrond aan die we vervolgens via een opleidingsplan klaarstomen voor een bepaalde job. Verder krijgen ze tal van ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden om intern door te groeien. We hebben een nieuwe fabriek gebouwd waarvoor we vooral nog technische profielen zoeken zoals ingenieurs, elektriciens, mecaniciens en procesoperatoren. Zij komen er terecht in een uitdagende omgeving waar ze de kans krijgen om vanaf de start mee te bouwen aan een nieuw groeiverhaal. Alle vacatures zijn te vinden op onze website.” 

Molybdeen maakt staalsoorten en andere metalen corrosiebestendig, sterker, harder en beter bestand tegen hoge temperaturen. Het is hierdoor een cruciaal element in tal van innovatieve en duurzame toepassingen.

Godfried Van Schuylenbergh.

Op welke manieren dragen zij bij aan een duurzamere samenleving door te werken voor Molymet? 

Van Schuylenbergh: “Ons product Molybdeen maakt staalsoorten en andere metalen corrosiebestendig, sterker, harder en beter bestand tegen hoge temperaturen. Het is hierdoor een cruciaal element in tal van innovatieve en duurzame toepassingen zoals windmolens, smartphones, lcd-schermen, roestvrij staal, lichtere vliegtuigen en auto’s, duurzamere gebouwen en bruggen, elektriciteitscentrales, transformatoren, enz.” 

Van Roey: “Belangrijk in het licht van duurzaamheid is ook dat we in onze processen vooral bijproducten verwerken van onze eigen installaties en andere industrieën, in plaats van primaire grondstoffen. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een circulaire economie en het maximaal valoriseren van ontgonnen grondstoffen. Dankzij deze inspanningen slagen we erin om stoffen die door andere bedrijven beschouwd worden als afval te recupereren en zelfs op te waarderen zodat ze kunnen worden toegepast in topproducten.”

Van Schuylenbergh: “Intern richten we ons vooral op procesinnovatie om zo de milieu-impact van onze eindproducten te minimaliseren. Zo zal onze nieuwe fabriek de eerste zijn die de gebruikte ammoniak quasi volledig terug recupereert in haar proces. Enkele jaren geleden hebben we bovendien een patent verkregen voor onze metallurgische fabriek én we hebben intussen ook een patent aangevraagd voor de uitloging van kalium in onze nieuwe fabriek.”

Wat zijn de focuspunten van jullie Sustainability Agenda? 

Van Roey: “In onze Sustainability Agenda hebben we meerdere doelstellingen voor 2030 geformuleerd die zich baseren op enkele belangrijke SDG-goals van de VN. Zo werkt onze nieuwe fabriek bijvoorbeeld met een gesloten koelwatersysteem. Zo besparen we een gigantische hoeveelheid water. Daarnaast zijn ook in onze processen meerdere waterrecyclagestappen voorzien waardoor waswater kan worden hergebruikt in een andere processtap. In het kader van circulariteit trachten we het Molybdeen dat bij ons verwerkt wordt maximaal te valoriseren en ook uit onze eigen bijproducten zoveel mogelijk terug te winnen. In onze nieuwe fabriek hebben we een zelf ontwikkelde waterzuivering. In dit unieke waterzuiveringsproces worden alle vrijgekomen metalen gerecupereerd om zo te streven naar een toekomst met zero waste.” “Op het vlak van energie gaan we de uitdaging aan om tegen 2030 een CO2-neutraal bedrijf te worden. In dat kader bouwden we alvast een eigen windmolen die er samen met de aankoop van groene energie reeds voor zorgt dat 80% van ons elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen komt. Dat aandeel zullen we dit jaar nog verder verhogen door zonnepanelen te installeren. Intussen zijn we ook een studie opgestart rond de bouw van een tweede windmolen en liggen er plannen klaar om de energie uit onze ovengassen te recupereren.”

Next article