Skip to main content
Home » Innovatie » Onestopshop voor alle Europese expertise inzake fotonica
Innovatie

Onestopshop voor alle Europese expertise inzake fotonica

Met dank aan
Met dank aan

Fotonica kan voor veel kmo’s een enorme meerwaarde opleveren, zowel in hun productieproces als in hun eindproducten. Voor hulp in de zoektocht naar en de ontwikkeling van de gepaste technologie kunnen ze alvast in alle vertrouwen terecht bij Brussels Photonics B-PHOT.

Tekst: Joris Hendrickx

Nathalie Debaes.

“B-PHOT is een onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die bedrijven ondersteunt bij innovaties op het vlak van lichttechnologie”, verklaart Nathalie Debaes, EU Project Support Officer bij B-PHOT VUB. “Samen met onze Europese partners hielpen we al honderden kmo’s om een meerwaarde te realiseren. Onze innovatiesteun omvat zowel haalbaarheidsstudies en het bouwen van prototypes met nieuwe functionaliteiten als het opschalen van vroege prototypes tot productierijpe componenten. Bovendien bieden we ook technologietrainingen aan. Hiervoor nodigen we bedrijven uit naar onze demo- en ervaringscentra. Tot slot coachen we bedrijven ook om hun businessplannen te optimaliseren en risicokapitaal op te halen.”

Eén contactpunt in Europa

“Als coördinator van heel wat Europese projecten hebben we een ruim netwerk opgebouwd van onderzoeksinstellingen die excelleren in fotonica. We fungeren hierdoor als een onestopshop die bedrijven in contact kan brengen met de beste experten binnen specifieke domeinen en die vervolgens samen met deze experten aan de slag gaat om de innovatie op het vlak van fotonica door te voeren”, aldus Debaes.

Nood aan partnerships
Sytze Nijman.

“Innovatie maakt een wezenlijk onderdeel uit van onze bedrijfsvoering”, getuigt Sytze Nijman, managing director bij ERIKS, een bedrijf dat onder andere ‘smart gaskets’ (flensafdichtingen) maakt voor industriële toepassingen met behulp van de optische vezels van B-PHOT. “De digitale ontwikkelingen op gebied van sensoring gaan zo snel dat partnerships echt wel nodig zijn. Je wil zo snel mogelijk naar de markt met een oplossing die zo veel mogelijk waarde genereert voor de  klanten. Met B-PHOT hebben we daarin de ideale partner gevonden.”


VUB TechTransfer

Dankzij innovatie kan er een antwoord worden geboden op de uitdagingen van vandaag en morgen. De VUB voert baanbrekend onderzoek en wil met de resultaten daarvan een positieve impact op het leven van mensen realiseren. Samen kunnen academici, bedrijven en maatschappelijke spelers elkaar versterken en werken aan duurzame oplossingen voor een betere wereld. VUB TechTransfer bouwt bruggen tussen onderzoek en samenleving. In het streven naar duurzame relaties faciliteert het de samenwerking tussen onderzoekers en bedrijven. Neem dus gerust contact op via vubtechtransfer.be en breng uw innovatief project naar een hoger niveau dankzij de expertise van toponderzoekers.


Enorme waaier aan mogelijkheden

  • In de medische sector helpt fotonica om accurate diagnoses te stellen of minimaal invasieve kijkoperaties door te voeren. Nieuwe lichttherapieën worden ook ingezet in de strijd tegen kankers.
  • In de agrofoodsector kan fotonica helpen bij onder meer de automatische inspectie van groenten, het optimaal plukken van fruit met de juiste rijpheid, het opsporen van voedselfraude en de controle van voedselverpakking.
  • Bij smart manufacturing geven sensoren en camera’s informatie over het correct functioneren van systemen en het juiste verloop van de productie.
  • Optische sensoren maken systemen ook slimmer op zich, denk maar aan zelfrijdende wagens of automatische deuren.
  • In wagens werken regensensoren en de optimale verdeling van het licht uit de koplampen met behulp van vrije vorm lenzen.
  • Optische vezels zo dun als een mensenhaar worden ingezet als zeer gevoelige druk- en reksensoren om de veiligheid te monitoren van grote constructies zoals bruggen en vliegtuigen.
  • In de telecommunicatie zorgen glasvezelkabels en connectoren voor een zeer snelle transmissie van data.
  • Ook de energiesector kent tal van fotonicatoepassingen: zonnepanelen, zonnecollectoren, zuinige verlichting, enz.
  • In de retail en logistiek worden producten gescand door middel van laserscanners.
Next article