Home » Investeren & Beleggen » “Als je over de recessie heen kijkt, zijn er heel wat opportuniteiten”
Opinie

“Als je over de recessie heen kijkt, zijn er heel wat opportuniteiten”

Pascal Paepen, GELD- EN BELEGGINGSADVISEUR, PROFESSOR BANK & BEURS KU LEUVEN, LECTOR THOMAS MORE HOGESCHOOL EN MEDE-OPRICHTER SPAARVARKENS.BE

Door de stijgende rente, de inflatie en de dreigende recessie bevinden de financiële markten zich op een kantelpunt. We vroegen geld- en beleggingsadviseur Pascal Paepen wat dat betekent voor beleggers.

Welke evoluties hebben vandaag een belangrijke impact op de financiële markten? 

“Na ruim dertien jaar van extreem lage rente is deze sinds 2022 weer gestegen. De ECBrente ging van -0,5% naar 3,25% en zal ook deze maand weer wat verhogen. In de VS zit men zelfs al boven de 5%. Hierdoor wordt het voor heel wat bedrijven duurder en moeilijker om geld te lenen. Voor beleggers betekent het dat er mogelijk een serieus alternatief komt voor beleggingen. De duurdere en moeilijker verkrijgbare leningen zijn deels ook een gevolg van de lastige situatie waarin banken zich momenteel bevinden. In de VS en Zwitserland gingen zelfs al enkele banken overkop. Het is tekenend voor het einde van een tijdperk waarin veel risico’s werden genomen en er een gratis rente was. Op zich is dat geen slechte zaak. Het zorgt er namelijk voor de dat cowboymentaliteit stilaan verdwijnt. Af en toe is dat nodig. Daarnaast evolueren we richting een recessie, zoals we bijvoorbeeld in Duitsland al (licht) zien. De economische groei die was ingezet na corona begint te vertragen. Toch boeken nog heel wat bedrijven topresultaten. Vaak zijn dat de sterke bedrijven met unieke of onmisbare troeven die erin slagen om de hogere kosten van de huidige inflatie door te rekenen aan hun klanten. Deze inflatie, die werd aangewakkerd door de energiecrisis, bedroeg in het najaar van 2022 maar liefst 12,3%. Intussen is ze afgezwakt naar zo’n 5% en vermoedelijk zal ze verder evolueren naar 2%.” 

Wat is jouw beleggingsadvies als de recessie zich doorzet?

“Technologiebedrijven die een groot marktaandeel hebben en mee zijn met de nieuwe technologische evoluties zoals artificiële intelligentie staan op dit moment sterker. Zij zijn ook in grote mate verantwoordelijk voor de stijgingen op de beurs. Zo zien we bij de S&P 500 – de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven – dat 493 bedrijven ter plaatse blijven trappelen, terwijl zeven heel grote technologiebedrijven het mooie weer maken. Hoewel zij in 2022 even klappen hebben gekregen, hebben zij het tot dusver in 2023 heel goed gedaan. De kleinere bedrijven en waardeaandelen hinken voorlopig achterop. Beleggers die geduld hebben, kunnen daar dus net een mooie zaak doen. Je vindt hierdoor niet al te dure aandelen van stabiele en winstgevende bedrijven die relatief weinig schulden hebben, maar die minder in de kijker lopen dan de grootste spelers. Als je over de recessie heen kijkt, zijn er dus zeker heel wat opportuniteiten voor beleggers. De bedrijven die het eerder al niet goed deden, zullen tijdens de komende recessie overkop gaan, terwijl de sterkere bedrijven een groter deel van de markt zullen innemen.”

Is een spaarboekje misschien ook een veilig alternatief? 

“Spaarders krijgen maar een klein deel van de hogere rente die banken momenteel krijgen. Dat heeft al voor heel wat – terechte – kritiek gezorgd. Enkele kleinere banken bieden momenteel al 2% nettorendement aan, maar dat is nog steeds minder dan de inflatie van 5%. Je verliest zo dus nog altijd koopkracht. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat een spaarrekening slechts een tijdelijke parkeerplaats is van je geld waar je nooit echt aan kan verdienen. Je kan natuurlijk wel altijd aan je geld, maar dat is voor veel mensen eigenlijk niet nodig. Enkel in periodes waarin de beurs zakt, zit je veilig op een spaarrekening, maar die periodes komen niet zo vaak voor. Meestal stijgt de beurs. Het is dus beter om te beleggen en zo de waarde van je vermogen te verhogen of minstens intact te houden.”

Wat zijn de grootste valkuilen voor beginnende beleggers?

“Het juiste advies kan je helpen om heel wat typische beginnersfouten te vermijden die haast iedereen maakt. Je kan leren van andere beleggers, boeken en krantenartikels lezen, maar er is ook ongelofelijk veel gratis informatie beschikbaar. Een goed voorbeeld van dat laatste is ons platform spaarvarkens. be, waar je intussen al meer dan vijfhonderd artikels over beleggen gratis kan lezen. Je kan ook voor enkele honderden euro’s investeren in een beleggingscursus die je vervolgens vele duizenden euro’s kan opbrengen. Máár: pas zeker op met alles wat je op sociale media leest. Iedereen kan een influencer worden, en sommigen worden betaald om zaken te promoten. Laat je niet wijsmaken dat je op een bepaalde manier snel rijk kan worden – meestal loopt dat fout af. Bij de enkelingen bij wie dat toch lukt, gaat het om puur geluk. De meeste anderen spelen door zo te gokken alles kwijt. Je kan dat alleszins niet verstandig beleggen noemen. Sommigen beloven bij een bepaald aandeel een verdubbeling van je rendement. Natuurlijk blijft ook zoiets niet duren. Als je een jaarlijks rendement kan halen van 7 of 8%, is dat eigenlijk al fenomenaal. Je krijgt dan rendement op rendement en kan zo op lange termijn een heel mooi kapitaal uitbouwen.”

Next article