Home » Life Sciences » Een symbiose die wereldwijd wordt gewaardeerd
Opinie

Een symbiose die wereldwijd wordt gewaardeerd

Biotechnologie en life sciences kennen een geschiedenis van excellentie in Vlaanderen, en bij uitbreiding in België. Ook buiten de landsgrenzen wordt naar ons ecosysteem verwezen als een benchmark en een rolmodel. “Om die positie te handhaven, is het cruciaal om nieuwe uitdagingen proactief aan te pakken”, zegt Wouter Piepers, CEO van flanders.bio.

We beschikken over een ecosysteem van geweldige onderzoekscentra, wereldvermaarde universiteiten, innovatieve spin-off s en een betrouwbare investeringsomgeving. Wat in de voorbije veertig jaar werd opgebouwd, wordt gekenmerkt door voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek, bedrijvigheid en durfkracht. Een symbiose die wereldwijd wordt gewaardeerd, door zowel financiële als zakelijke investeerders. Wil dat zeggen dat we op onze lauweren mogen rusten? Natuurlijk niet. De crisis veroorzaakt door de coronapandemie is intussen gaan liggen, maar nieuwe uitdagingen hebben de kop opgestoken: de geopolitieke onzekerheid, de klimaatproblematiek, de stress op de financiële markten,… Ook de war for talent blijft een bezorgdheid en maakt dat we competitiviteit als prioriteit op de agenda moeten houden. 

Juiste visie en strategie 

Onze buurlanden en -regio’s zitten namelijk niet stil en geven uitvoering aan eigen ontwikkelings- en ondersteuningsprogramma’s voor een bloeiend ecosysteem. Om onze vooraanstaande positie in het Europese en wereldwijde landschap te bewaren, is het belangrijk om de juiste visie en strategie op vlak van regelgeving aan te houden. Niemand betwist de noodzaak tot faire fiscaliteit in het licht van de opbouw van een duurzaam samenlevingsmodel. Zonder duurzaamheid geen toekomst, maar een voorspelbaar en stabiel investeringsklimaat is van essentieel belang om Onderzoek & Ontwikkeling, en het ondernemerschap dat hieruit vloeit, een noodzakelijk sterk draagvlak te geven. Buitenlandse bedrijven, investeringsfondsen en zeker ook internationaal talent zijn vandaag niet enkel selectiever, ze krijgen ook meer opties aangeboden, en daar houden we best rekening mee. In een ecosysteem dat onder druk staat en waar alles heel snel evolueert, willen wij vanuit fl anders.bio onze rol spelen. Samen met onze 340 leden, strategische partners, zusterorganisaties, regionale en federale overheden nemen we de handschoen op om biotech en life sciences in Vlaanderen en België naar een nog hoger niveau te tillen. 

‘Knowledge for Growth’ 

Op 1 juni organiseert flanders.bio de negentiende editie van zijn jaarlijks congres ‘Knowledge for Growth’, en dat voor het eerst in Antwerpen. Met als headline Re-Invent: Life Sciences in challenging times willen we alle stakeholders samenbrengen rond de vraag hoe we het ecosysteem rond biotech en life sciences het best organiseren om maximaal bij te dragen aan een duurzaam samenlevingsmodel. We horen ook graag wat u ervan vindt en hopen u te verwelkomen op 1 juni in Antwerpen.

Next article