Skip to main content
Home » Life Sciences » “Laat ons er samen voor zorgen dat investeerders, bedrijven en talent elkaar blijven vinden”
Life Sciences

“Laat ons er samen voor zorgen dat investeerders, bedrijven en talent elkaar blijven vinden”

Wouter Piepers, CEO van flanders.bio.

Vlaanderen en bij uitbreiding België hebben zich de afgelopen decennia op de kaart gezet als een echte ‘Biotech Valley’. Ook voor Europa zijn de Belgische knowhow, de hoge innovatiegraad en de verankerde industrie van groot belang. “Tijdens het Belgische voorzitterschap ging al opmerkelijk veel aandacht naar biotech en life sciences in ons land”, zegt Wouter Piepers, CEO van flanders.bio.

Enkele succesverhalen liggen ongetwijfeld aan de basis van deze sterke internationale erkenning, met dank aan ons uitgebreid netwerk van kwalitatieve researchcentra en wereldvermaarde universiteiten. Ons investeringsklimaat is traditioneel bijzonder biotech- en life sciences ‘minded’. Beleggers en durfkapitaal geloven in de talrijke spin-off s die jaarlijks het licht zien. Vandaag noteren verschillende Belgische biotechbedrijven op Euronext Brussel, waar ze samen een marktwaarde van maar liefst 22 miljard euro vertegenwoordigen.

De budgettaire uitdagingen van morgen zijn legio, maar iedereen begrijpt dat blijvend inzetten op biotech en life sciences als een strategische groeipool essentieel is voor de bredere economische ontwikkeling van ons land.

Recordaantal octrooiaanvragen 

De innovatiedynamiek blijft ook bijzonder groot. In 2023 werd ruim 6,3 miljard euro geïnvesteerd in R&D, een recordbedrag én een verdubbeling in tien jaar tijd. Ook het aantal octrooiaanvragen uit de Belgische biotech en life sciences is volgens de European Patent Office’s Patent Index 2023 vorig jaar met maar liefst 28% gestegen. Deze octrooien zijn uiteraard essentieel. Ze vormen een belangrijke voorwaarde tot investering en geven de sector een bescherming tijdens de vaak lange en dure R&D-projecten. Daarnaast is er uiteraard een belangrijke rol weggelegd voor het ondersteunende beleid door de overheden, en dat op alle niveaus. De budgettaire uitdagingen van morgen zijn legio, maar iedereen begrijpt dat blijvend inzetten op biotech en life sciences als een strategische groeipool essentieel is voor de bredere economische ontwikkeling van ons land. 

STEM-opleidingen 

Groei en innovatie vereisen een constante instroom van talent. Binnen de onderwijsinstellingen, industrie en sectororganisaties is het alle hens aan dek om enerzijds nieuw en bestaand talent op te leiden en anderzijds een maximale mobiliteit richting gespecialiseerde competenties te organiseren. Alles kan beter, dus roepen we op om meer STEM-opleidingen te organiseren en nog meer aansluiting te zoeken bij de dagdagelijkse werking binnen de sector. 

Groei en innovatie vereisen een constante instroom van talent. We roepen dan ook op om meer STEM-opleidingen te organiseren.

Groeiende competitie 

Uiteraard wordt er ook in de rest van de wereld volop geïnvesteerd in de biotechindustrie. Om het hoofd te bieden aan die groeiende competitie, moet België blijvend investeren in R&D en het aantrekken van expertise en talent. Daarnaast moet er ook gewaakt worden over een duurzame en uniforme regelgeving op regionaal, nationaal en Europees niveau om een stabiel investeringsklimaat aan te reiken. Laat dit ook een oproep zijn tot meer samenwerking om de unieke positie van ons ecosysteem te vrijwaren en verder te versterken, zowel in Vlaanderen, België als daarbuiten. Laat ons er samen voor zorgen dat investeerders, bedrijven en talent elkaar blijven vinden.

Next article