Home » News » Tabaksproducent streeft naar rookvrije wereld zonder sigaretten
Sponsored

Philip Morris ondergaat momenteel een ongeziene transformatie. Deze speelt zich af op drie niveaus: het product, intern én extern. Miguel Matos, Managing Director Benelux, licht toe.

Miguel Matos.

“Uit ons eigen onderzoek en dat van publieke volksgezondheidsorganisaties bleek dat het grootste gezondheidsprobleem bij sigaretten de verbranding is, want daar komen heel wat schadelijke chemicaliën bij vrij die de roker inademt. De beste manier om dit te voorkomen, is uiteraard het volledig vermijden van tabak, maar wanneer dat niet lukt, zijn rookvrije producten een beter alternatief. Dat leidde in 2016 tot een radicale transformatie van onze visie: we streven sindsdien als tabaksproducent naar een rookvrije wereld zonder sigaretten. Dat is uiteraard erg disruptief, want tot dan kwamen haast al onze inkomsten net daar vandaan. Intussen komt al zo’n 30% van onze netto-inkomsten van rookvrije innovaties zoals verhitte tabak.”

Na onze radicale transformatie in 2016 komt vandaag al zo’n 30% van onze netto-inkomsten van rookvrije innovaties zoals verhitte tabak.

Revolutie door het hele bedrijf heen

“Intern binnen ons bedrijf ontketende dit een ware revolutie. We hebben hierdoor immers nieuwe producten gelanceerd die deels bestaan uit een technologisch apparaat. Om dat te realiseren, moesten we heel wat expertise ontwikkelen. Er was nood aan onderzoek en ontwikkeling, maar ook aan een callcenter, nieuwe logistieke processen, retourmogelijkheden,… Daarnaast hebben we acht fabrieken omgevormd om deze nieuwe producten te kunnen maken. In Antwerpen hebben we recent bovendien een belangrijk excellentiecentrum geopend waar uiteindelijk zo’n 75 experten zich zullen toespitsen op het strategische aspect van onze wereldwijde distributieketen.”

Recht op een geïnformeerde keuze

“In tegenstelling tot in sommige andere Europese landen worden in België alle tabaksproducten over dezelfde kam geschoren. We mogen hier zelfs niet communiceren met volwassen rokers over de wetenschappelijke feiten achter rookvrije innovaties. Een rapport van De Hoge Gezondheidsraad bevestigde onlangs nochtans dat elektronische sigaretten minder risicovol zijn en adviseert op basis daarvan zelfs om de regulering hieromtrent aan te passen. In 2020 concludeerde een studie van diezelfde raad bovendien dat ook verhitte tabak minder risicovol is dan klassieke sigaretten, maar desondanks adviseerden ze toen om dit op dezelfde manier te reguleren als de gewone sigaret. De adviezen en regels in België blijven dus enorm inconsistent, waardoor twee miljoen Belgische rokers niet de kans krijgen om op een geïnformeerde manier na te denken over betere alternatieven.”

Next article