Home » Van Grond tot Mond » AGRIBEX 2019: een mix van vernieuwing met behoud van vaste waarden
Land- en Tuinbouw

AGRIBEX 2019: een mix van vernieuwing met behoud van vaste waarden

Van 3 tot en met 8 december loopt de 71e editie van het tweejaarlijkse landbouwsalon AGRIBEX. Daarmee blijft het één van de vaste waarden in de sector van landbouw, veehouderij, tuin en groene zones. Een beurs die meteen op een lange staat van dienst kan terugkijken.

AGRIBEX vindt al jaren plaats in Brussels Expo en geldt als het grootste indoor landbouwgebeuren van de Benelux. In 2017 lokte de beurs meer dan 100.000 bezoekers, waaronder heel wat beleidsverantwoordelijken. “AGRIBEX is een organisatie van Fedagrim en als sectorfederatie willen wij ook wegen op het beleid”, stelt voorzitter Johan Colpaert.

“Het is een platform, een ontmoetingsplek waarop je van gedachten kan wisselen, waarbij je een punt maakt en antwoorden zoekt op de uitdagingen van morgen. In 2017 heb ik al duidelijk gemaakt dat de landbouw en veehouderij opnieuw leefbaar moeten worden gemaakt. De primaire sector is te afhankelijk geworden van de prijs, terwijl het kwaliteitsaspect te weinig gehonoreerd wordt. Die uitdagingen zijn er vandaag nog steeds en dus lijkt het ons ook een belangrijk punt dat op een volgende editie van AGRIBEX herhaald mag worden. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat we op dezelfde nagel blijven kloppen tot de gedachten in de juiste zin evolueren.”

Korte keten

Ook al heeft AGRIBEX een grote platformfunctie, het is volgens coördinator Alain Vander cruys in de eerste plaats een beurs met een hoog tentoonstellingsgehalte. “Onze exposanten demonstreren hier hun nieuwste technologieën en innovaties die beantwoorden aan maatschappelijke uitdagingen. Eén van die uitdagingen is het verhaal van de korte keten. Dat is misschien een minder technologisch gegeven, maar het is vandaag wel een hot item. Zeker in tijden waarin klimaat bovenaan de agenda prijkt. De korte keten kan hierop een antwoord zijn.”

Smart farming

Nieuwigheden zullen volop in de kijker staan tijdens de 71e editie, maar ook de vaste ingrediënten ontbreken niet. “We zetten onze ‘Workshop Live’ verder als thema-eiland”, stelt Vander cruys. “De sector van machineonderhoud kampt nog steeds met een tekort aan geschoolde werkkrachten. Ook ons thema-eiland ‘Feed the Future’ is gebleven, maar dit jaar leggen we de klemtoon op dierenwelzijn. En uiteraard blijven we aandacht geven aan ‘smart farming’.”

‘A touch of pink’

Voor de dames heeft AGRIBEX een speciale dag voorbehouden. Op donderdag 5 december organiseert het immers een ‘Ladies Day’. “Tijdens deze dag zetten we de dames in de bloemetjes”, vertelt Gracienne Geenens, bestuurder bij Fedagrim en bezielster van de Ladies Day. “Ons uitgangspunt is zeer breed. Wij willen alle dames die direct of indirect betrokken zijn bij het landbouwgebeuren, de veehouderij of bij de sector van tuin en groene zones, een hart onder de riem steken. Er zijn heel veel vrouwen actief in onze sector en vaak wordt hun rol onderschat.”

Next article