Skip to main content
Home » Smart Cities » Beluister onze podcastaflevering over ‘Smart Cities’
Smart Cities

Beluister onze podcastaflevering over ‘Smart Cities’

Met dank aan
Wannes Verschueren van KPMG en Bart Verhaert van Securitas.
Met dank aan
Wannes Verschueren van KPMG en Bart Verhaert van Securitas.

Samenwerking en veiligheid centraal in de steden van morgen

85% van de mensen wereldwijd woont in een stad en ook in België stijgen de inwonersaantallen . Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee op vlak van mobiliteit, veiligheid, milieu en privacy.  Wannes Verschueren, Director van KPMG en Bart Verhaert, Director Technology van Securitas leggen in onze podcastreeks ‘Knappe Koppen’ uit waarom steden zich moeten aanpassen en zullen evolueren naar ‘Smart Cities’.

Tekst: Sarie Rooms

Om het voor eens en voor altijd duidelijk te stellen: wat is volgens jullie de definitie van een ‘slimme stad’?

Wannes Verschueren: “Steden staan voor steeds grotere uitdagingen op vlak van een verscheidenheid aan thema’s, waaronder voornamelijk milieu en mobiliteit veel aandacht krijgen. Tegelijkertijd stellen we vast dat ze ook onderling steeds meer gaan concurreren en dat er, post-Covid, grote budgettaire uitdagingen zijn.”

“Steden hebben er dus alle baat bij om slimmer te worden en om hun data meer te gaan valoriseren. De essentie van een slimme stad is dat zij door gebruik van data en technologie ervoor moeten zorgen dat er een samenwerking ontstaat tussen burgers, ondernemingen en de verschillende overheden.”

Bart Verhaert: Klopt volledig. Komt daar nog eens bij dat een slimme stad een veilige stad moet zijn. Ik denk dan aan het gebruik van camera’s, het optimaliseren van de mobiliteit, invoeren van lage-emissiezones, enz. Een optimale leefbaarheid én veiligheid staan voor ons centraal.”

Als de leefbaarheid van een stad verhogen niet het einddoel is, dan ben je fout bezig.

Bart Verhaert
Welke steden in België kan je beschouwen als ‘smart city’?

Wannes Verschueren: “Er zijn heel wat steden en gemeenten in België die mooie smart city-projecten uitvoeren. Vaak is het een kwestie van waar je de focus op gaat leggen; veiligheid, mobiliteit, zorg, toerisme, circulariteit?”

“Daarnaast doen sommige steden wat meer inspanningen op vlak van city marketing om hun projecten meer zichtbaarheid te geven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan grootsteden en centrumsteden als Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Hasselt.

Hoever staan we in België inzake smart cities tegenover de rest van de wereld?

Bart Verhaert: “We hebben binnen Europa een voortrekkersrol. Als je kijkt naar slimme steden in Azië, dan staan data vooral ten dienste van de overheid. In de Verenigde Staten worden data vooral gebruikt door techbedrijven.”

“Onze overheid is van mening dat de data van de burger enkel bedoeld zijn vóór de burger. Onze privacy staat centraal in België. Kijk maar naar de Corona-app. Alle informatie wordt enkel in de app opgeslagen en wordt niet met de overheid gedeeld. Dat is voor ons ook een zeer belangrijk gegeven.

Inwoners profiteren vooral van het samenspel van lokale actoren. Burgers, ondernemingen, overheden en kennisinstellingen moeten elk hun steentje bijdragen.

Wannes Verschueren
Waaraan ga je als inwoner vooral merken dat je in een slimme stad woont? Met andere woorden: waar ligt voor hen de meerwaarde?

Bart Verhaert: “Vlaanderen is een heel verstedelijkt gebied en binnenkort zijn we naar schatting met meer dan 13 miljoen inwoners. De meerwaarde moet dus absoluut liggen in het verhogen van de leefbaarheid van de stad. Als dat niet het einddoel is, dan ben je fout bezig.”

Wannes Verschueren: “Waar inwoners vooral van gaan profiteren is het samenspel van lokale actoren. Burgers, ondernemingen, overheden en kennisinstellingen moeten elk hun steentje bijdragen in het aanpakken van de grote uitdagingen van morgen. Door die ‘collectieve intelligentie’ gaan inwoners sneller geholpen worden, wordt de dienstverlening meer digitaal en op maat en gaan openbare diensten transparanter worden.”

“In de steden die nu internationaal als voorbeeld dienen, zoals Singapore, Barcelona, Kopenhagen en Wenen, zie je dat het actief betrekken van de burgers en het ecosysteem aan stedelijke partners cruciaal is.”


Beluister het integrale gesprek met Wannes Verschueren en Bart Verhaert in onze podcastreeks ‘Knappe Koppen’:

Next article