Home » Smart Cities » Podcast Smart Cities – deel II: Data en technologie in een sociale stad
Smart Cities

Podcast Smart Cities – deel II: Data en technologie in een sociale stad

In hoeverre kunnen we technologie inzetten in een samenleving, zonder dat het menselijke eraan verloren gaat? Jennick Scheerlinck, founder van Hoplr en Stephen Lernout, Chief Strategy & Innovation bij Nalantis hebben het erover in een openhartig gesprek.

Tekst: Sarie Rooms


Wat is voor jou de slimme stad van de toekomst?
Jennick Scheerlinck – Hoplr

Jennick Scheerlinck: “Wij bij Hoplr zijn voorstander van een sociale smart city, waarbij technologie in dienst staat van de mens. Daar gaat de feitelijke sensorendata correleren met de zachtere menselijke data. Vandaag de dag zit de controle en regie nog steeds bij de lokale overheden, terwijl dat meer overgedragen moet worden aan de burger. Burgers kunnen hun ideeën momenteel wel aanbrengen, maar er is amper draagvlak voor. Daarom is participatie vanuit de gemeenschap zo belangrijk, er moeten connecties tot stand komen tussen mensen. Steden en gemeenten zetten daarvoor wel een eigen platform op, maar ze houden zelf die regie in handen, waardoor ze eigenlijk een thuismatch spelen op hun eigen platform. Ze hebben een eigen scheidsrechter die de regels bepaalt en er wordt gespeeld in 22 dezelfde truitjes… Wel, dan win je altijd…”

Stephen Lernout – Nalantis

Stephen Lernout: “Een smart city moet ervoor zorgen dat de burger een smart citizen wordt. Een slimme burger is een goed geïnformeerde burger. We stellen ons de vraag: hoe kunnen we technologie en language understanding inzetten om een nieuwe vorm van openbaarheid van bestuur tot stand te brengen? We partneren bij Nalantis met een aantal bedrijven rond de oplossing ‘streaming to meaning’. Wat houdt dat in? Gemeenteraden vinden post-corona weer meer en meer plaats in gemeentezalen. Wat als we die gemeenteraden nu capteren in audio en video en de audio automatisch transcriberen naar tekst? Op die manier kan je op een laagdrempelige manier en in mensentaal via de website opzoeken wat een bepaalde politicus heeft gezegd over een thema waarin je geïnteresseerd bent.”

We moeten opletten dat we het menselijke niet vervangen door technologie.

Jennick Scheerlinck
Denk je dat dit soort technologie van pas kan komen bij het bouwen van een sterke community?

Jennick Scheerlinck: “Zeker, maar er komen ook een aantal ethische vraagstukken bij kijken. Denk maar aan chatbots die zodanig geavanceerd zijn dat het lijkt alsof je met een echt persoon praat. In situaties binnen de zorg vind ik dat een compleet uit de context gegrepen evolutie. Denk maar aan eenzame personen die menselijk contact nodig hebben, maar eigenlijk niet weten dat ze tegen een bot praten. We moeten opletten dat we het menselijke niet vervangen door technologie, maar het menselijke wel stimuleren met technologie.”

Stephen Lernout: “Daar kan ik me zeker in vinden. Zo kan er bijvoorbeeld een soort notificatie ingebouwd worden om mensen te laten weten dat ze niet met een persoon van vlees en bloed aan het praten zijn, maar met een computersysteem.”


Beluister het integrale gesprek met Jennick Scheerlinck en Stephen Lernout in onze podcastreeks ‘Knappe Koppen’:

Next article