Skip to main content
Home » Van Grond tot Mond » Recept in de kijker: Hagelandse tiramisu
Van Grond tot Mond

Recept in de kijker: Hagelandse tiramisu

Foto: Landelijke Gilden

Landelijke Gilden en lokale producten, dat is altijd al een goede combinatie geweest. Tijdens de vele kooklessen van de meer dan negenhonderd lokale afdelingen staan seizoensgebonden producten van eigen bodem centraal. Ook tijdens de verschillende sneukeltochten die deze lokale afdelingen op het platteland organiseren, ontdek je al fietsend of wandelend het ruime aanbod aan producten dat onze Belgische bodem te bieden heeft.

De Landelijke Gilde van Schriek ging vorig jaar nog een stapje verder en stak heel wat lekkers uit eigen dorp in een box. ‘Schriek in a box’ was geboren! Maar liefst 520 boxen werden verkocht, de actie was een groot succes. Zo groot zelfs, dat ze dit jaar een nieuwe box lanceren, met najaarsproducten deze keer. Lokale producten tot bij het publiek brengen? Da’s helemaal Landelijke Gilden!

Zelf aan de slag

Wil je graag zelf aan de slag met lokale producten? Probeer dan zeker eens de Hagelandse tiramisu, een recept op basis van een Belgisch topproduct bij uitstek: onze appels! Het is trouwens niet zomaar een dessert, het werd tijdens de wedstrijd ‘Iedereen chef’ uitgeroepen tot beste streekgerecht van Vlaanderen, door een jury met niemand minder dan Wout Bru als juryvoorzitter.

Bedenker Ivan Kempeneers, bestuurslid bij Landelijke Gilde Zepperen, is dan ook terecht trots op zijn recept. Zo trots, dat hij het tijdens de voorbije Dag van de Landbouw voorschotelde aan Luc Appermont en Bart Kaëll, tijdens hun bezoek aan de Fruithoeve in Hoeselt. Ze logeerden daar ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw en kregen als avondmaal een heerlijke barbecue. Ivan was daarbij grillmaster van dienst, samen met compagnon Adel. Je kent het duo misschien van hun succesvolle deelname aan het VIER-programma Grillmasters. Leuk weetje: Adel en Ivan leerden elkaar kennen tijdens de kooklessen van Landelijke Gilde Zepperen. Landelijke Gilden brengt dus niet alleen consument en lokale producent dichter bij elkaar, maar is ook vruchtbare bodem voor mooie vriendschappen!  


Ingrediënten voor 6 tot 8 personen

3 eieren
105 gram suiker
500 gram mascarpone
8 speculaasjes
1 dl appeljenever
1 jonagoldappel, in fijne brunoise gesneden en ondergedompeld in jenever
100 gram siroop van appelen en peren
1 dl room (indien gewenst)
6 tot 8 serveerglaasjes of -potjes

Bereiding

Beginnen doe je met het appelsausje. Daarvoor meng je de stroop en de appeljenever op een klein vuur, tot je een vloeibare saus krijgt. Kruimel de speculaas fijn. Zet zowel de saus als de verkruimelde speculaas even opzij.

Klop 3 eidooiers met 65 gram suiker tot een luchtige ruban. Klop dan de mascarpone (eventueel met een scheut room) los en voeg tijdens het roeren wat siroop toe. Parfumeer dit mengsel met een beetje appeljenever.

Spatel het mascarponemengsel voorzichtig onder de ruban. Klop dan het eiwit met de overige 40 gram suiker tot sneeuw. Spatel dit opgeklopte eiwit onder het mascarponemengsel.

Nu kan je beginnen aan het vullen van de glaasjes of schaaltjes. Schik de verkruimelde speculaas op de bodem van het glas en druppel er een vleugje appeljenever over. Leg hierop een laag van de mascarponecrème. Daarna volgt een laagje appelbrunoise met appelsaus. Werk af door opnieuw een laagje mascarponecrème te leggen. Stop de dessertjes in de koelkast voor 4 tot 6 uur.

Voor het opdienen werk je de glaasjes af met een streepje appelsaus en eventueel een schijfje appel. Smakelijk!

Voor meer lekkere recepten, ga naar landelijkegilden.be

Next article