Home » Van Grond tot Mond » “Verse kruiden en eetbare bloemen brengen je gerecht naar een hoger niveau”
Land- en Tuinbouw

“Verse kruiden en eetbare bloemen brengen je gerecht naar een hoger niveau”

“Met kruiden en eetbare bloemen creëer je niet alleen mooie borden, dankzij hun vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn ze ook goed voor je gezondheid”, zegt Jonas Verstappen van familiebedrijf Van Laethem. “Van soepen, boter tot aardappelpuree: de toepassingen zijn onuitputtelijk.”

Tekst: Sandra Gasten

Jullie telen de meeste kruiden en bloemen in eigen serres. Hoe is die keuze ontstaan?

“In ons familiebedrijf, dat al sinds 1956 bestaat, zijn we begin jaren negentig op vraag van vele klanten overgeschakeld van klassieke groenten en fruit naar verse kruiden, eetbare bloemen, minigroenten en jonge slasoorten. Onze doelgroep zijn vooral hobbykoks die uitdagende en verrassende gerechten aan hun gasten willen voorschotelen. De laatste jaren merken we bovendien dat die groep steeds groter wordt.”

Het familiebedrijf Van Laethem, vlnr.: Jonas Verstappen, Armelle Moonens, John Van Laethem, Iris Van Laethem, Niel Van Laethem.

Sinds kort verkopen jullie rechtstreeks aan particulieren. Waarom?

“Onder het label Bell’Aroma telen we in onze serres kleine hoeveelheden, maar veel soorten kruiden en bloemen per seizoen. Die lokale productie en verkoop via de korte keten vinden we belangrijk: via onze webshop wordt alles vers geleverd bij de klant. Toppers qua verkoop zijn de miniwortelen die je in het oranje, geel, wit en paars vindt. Maar ook andere varianten, zoals minicourgetten, -rapen en -venkel, zijn populair. De kruiden en bloemen die we in onze serres hebben, zijn de specialere soorten. Basilicum, koriander of munt voeren we in, maar onder meer citroenverbena, minibasilicum, duizendblad en capucineblad telen we zelf.”

Wat voegen kruiden en bloemen toe aan de maaltijd?

“Met kruiden of bloemen zal je je honger niet stillen, maar ze zorgen wel voor een smaak- en kleursensatie op je bord én in je glas. Dat decoratieve aspect is het meest bekende voordeel. Daarnaast is er bewezen dat ze heel wat vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten. Elk kruid heeft zijn effect: zuiverend, ontstekingsremmend of goed voor de gemoedstoestand. Enkele blaadjes hebben al een positief effect op je gezondheid. Bovendien zijn het zachte tot pittige smaakbommetjes.”

Zowel viooltjes, afrikaantjes, madeliefjes als zelfs bepaalde types orchideeën kan je eten.

Kruiden mogen dus niet ontbreken in de keuken. Wat voor lekkers kan je er zoal mee klaarmaken?  

“Je kan ze op je gerecht strooien als extraatje of verwerken in soep, wokgerechten of stamppot. Onder meer brandnetel en  postelein zijn daar zeker voor geschikt. Of hak de kruiden en bloemen fijn en meng ze met een klompje boter of smeerkaas: heerlijk bij de barbecue of op een toastje! Ook warm zijn ze verrukkelijk! Koriander is bijvoorbeeld populair in de Aziatische en basilicum in de mediterraanse keuken.”

Ook eetbare bloemen kan je in je menu’s verwerken. Welke soorten worden vaak gebruikt?

“Viooltjes, afrikaantjes, madeliefjes en zelfs bepaalde types orchideeën kan je eten. Madeliefjes die je in de soep gooit, bloeien open. Viooltjes voegen kleur aan je salades toe. Afrikaantjes gebruik je in hartige sauzen en in het beslag van desserts en zorgen voor een pittige smaak. Anjers zijn lekker in frisse drankjes of in sappige desserts. Rozen kan je dan weer in ijsjes of witte chocolade verwerken. Je kan er trouwens ook een infuus van maken om te drinken. Door de bloemen in heet water – niet warmer dan zeventig graden – te weken, krijg je een kruidige én gezonde thee.”

Graag ook eens eetbare bloemen of kruiden in je gerechten verwerken? Ontdek de kruidenwebshop van Van Laethem via kruidenonline.shop.

Next article