Skip to main content
Home » Van Grond tot Mond » “Yoghurt met granola en fruit houdt je energiepeil op een constant niveau”
Land- en Tuinbouw

“Yoghurt met granola en fruit houdt je energiepeil op een constant niveau”

De yoghurt zorgt voor eiwitten, de granola voor vetten, koolhydraten en mineralen en het fruit voor vezels.

“Kies voor je maaltijden pure en volle producten, zonder additieven of suikers.” Aan het woord is Xavie Battel, die met XAVIES’ Granola ambachtelijke en pure granolamixen op de markt brengt.

Tekst: Sandra Gasten

Xavie Battel, XAVIES’ Granola. Foto: Studio Leau.

Hoewel sommigen het weleens durven overslaan, is het ontbijt de beste manier om de dag te starten. “We hebben een aantal uur niet gegeten en veel vocht verloren”, zegt Battel. “Een ontbijt is dé manier om ons metabolisme weer op gang te brengen. Als energiebronnen heb je dan koolhydraten, vezels, eiwitten en vetten nodig.”

Een boterham met chocopasta is dan niet de beste keuze. “Wit brood, confituur of chocopasta zijn suikers die snel in het bloed worden opgenomen. Hierdoor ervaar je een energiepiek, maar dat peil daalt snel. Je grijpt dan binnen de kortste keren opnieuw naar een suikerrijk tussendoortje om het weer op te krikken. Eigenlijk leef je van suikerpiek naar suikerpiek en voel je je de hele dag loom.”

Evenwichtige mix

“Een gezondere keuze is bijvoorbeeld yoghurt met granola en fruit. De yoghurt zorgt voor eiwitten, de granola voor vetten, koolhydraten en mineralen en het fruit voor vezels. Het is een mix van voedingsstoffen die geleidelijk worden vrijgegeven, waardoor je langer verzadigd bent en je energiepeil constant blijft. Bovendien heb je kleine porties nodig: 150 gram yoghurt, 40 gram granola en wat fruit zijn genoeg.”

Battel ondervond zelf wat een switch naar een suikervrij ontbijt met haar lichaam deed. “Toen ik een gezondere keuze als ontbijt zocht, bleek dat de alternatieven vaak te suikerrijk waren. Daarom begon ik zelf haver, zaden en pitten in de oven te roosteren. En dat leverde resultaat op. Niet alleen mijn energiepeil ging de hoogte in, het smaakte ook beter.”

Breed assortiment

Zo werd haar merk geboren. Onder de naam XAVIES’ Granola brengt ze een breed assortiment van granola’s op de markt. “Elke mix bestaat uit natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen.” Ze startte onlangs ook een samenwerking met Sandra Bekkari op. “Met haar heb ik onder meer een hartige mix van quinoa en kurkuma ontwikkeld. Heerlijk in soep of op een slaatje”, besluit ze.

Granola als snack

Achter de pc, in de auto of tussen twee afspraken door snel een tussendoortje naar binnen spelen, we doen het allemaal wel eens. Helaas behoort die snelle hap meestal niet tot de gezondste voedselcategorie en verhoogt het onze dagelijkse inname van suiker, zout en vet. Ook daarvoor kwam Xavie met de ideale oplossing: granola in de vorm van knapperige koekjes, de ‘granola bites’. Het zijn krokant gebakken granolakoekjes op basis van zorgvuldig uitgekozen granen en zaden. Het artisanale proces vertaalt zich in een heerlijk knapperig tussendoortje van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Next article