Home » Vastgoed van de Toekomst » (Bio)propaan: een toegankelijk en betrouwbaar alternatief
Vastgoed van de Toekomst

(Bio)propaan: een toegankelijk en betrouwbaar alternatief

In samenwerking met
In samenwerking met

Propaan is een betaalbaar en betrouwbaar alternatief om je woning op een duurzame manier te verwarmen. Zeker de opkomst van biopropaan biedt heel wat potentieel. Meer uitleg door Eelco de Graaf en Ilka Hendrickx, respectievelijk CEO en Marketing Manager van Primagaz.

Tekst: Joris Hendrickx

Wat zijn de voordelen van propaan?

De Graaf:Propaan is een LPG (Liquified Petroleum Gas), een gas dat vloeibaar wordt gemaakt. Het wordt gewonnen uit ruwe olie of aardgasvelden, staat bekend om zijn zeer lage uitstoot van fijnstof en heeft in vergelijking met stookolie ook een lagere CO2-uitstoot. Het kan heel eenvoudig worden opgeslagen in een ondergrondse of bovengrondse tank. Zo heb je steeds een goede voorraad brandstof in de buurt.”

“Daarnaast is het ook financieel erg aantrekkelijk. Voor een nieuwbouwproject dat geen aansluiting kan krijgen op het aardgasnetwerk biedt propaan een interessante uitkomst. Maar ook voor een huis dat nu nog met stookolie wordt verwarmd, is het een vaak gekozen alternatief. Momenteel wordt maar liefst 37% van de Belgische huizen nog verwarmd met stookolie.”

Wat is het duurzame potentieel van biopropaan?

Hendrickx: “Biopropaan wordt gewonnen uit hernieuwbare grondstoffen. Momenteel zijn onze volumes van biopropaan nog beperkt, waardoor we het nog niet aan iedereen kunnen aanbieden. We wenden het nu vooral aan voor onze EasyBlue gasflessen, waar vandaag al meer dan 150.000 mensen gebruik van maken.”

Propaan staat bekend om zijn zeer lage uitstoot van fijnstof en heeft in vergelijking met stookolie ook een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast is het ook financieel erg aantrekkelijk.

“We leveren ook biopropaan aan bepaalde industriële bedrijven, zodat zij zowel kunnen voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseisen als aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Ons doel is echter om tegen 2040 nog uitsluitend biopropaan – dat chemisch identiek is aan propaan – te leveren. Een klant die vandaag reeds propaan gebruikt of binnenkort overstapt, kan later dus zonder technische aanpassingen overschakelen naar biopropaan en zo meegaan in de duurzame energietransitie.”

In welke zin past propaan in de elektrificatiestrategie van de overheid?

Hendrickx: “De overheid wil zoveel mogelijk inzetten op elektrificatie en warmtepompen, maar dat is niet voor alle woningen de geschikte oplossing. Ik denk bijvoorbeeld aan oudere woningen die niet zijn aangesloten op het aardgasnetwerk en slecht zijn geïsoleerd.”

“Bovendien is een warmtepomp een kostelijke investering, zeker nu de eigenaars van zonnepanelen niet meer gebruik zullen kunnen maken van de terugdraaiende teller. Propaan en biopropaan zijn dan een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief. De vraag is bovendien of ons elektriciteitsnetwerk een verdere toename van het verbruik wel aankan, zeker op piekmomenten.”

De Graaf: “In dat opzicht kunnen ook hybride warmtepompen een interessante oplossing zijn. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de energieprijs en de verwarmingsbehoefte kiest de pomp de ideale modus: de warmtepomp of de cv-ketel op propaan.”

In nieuwbouwwijken wordt vandaag standaard geen aardgas meer voorzien. Ook dan is propaan een heel aantrekkelijk alternatief.

Waarom is propaan een duurzaam alternatief voor wie nu nog verwarmt op stookolie?

Hendrickx: “We lieten een lifecycle assessment uitvoeren door CE Delft, een onafhankelijk studiebureau. Die studie – integraal beschikbaar op de website van CE Delft – toonde aan dat wanneer een stookolieketel met een gemiddelde efficiëntie wordt vervangen door een nieuwe condenserende ketel op propaan, de uitstoot van productie tot verbranding vermindert met 39%. Met biopropaan realiseer je zelfs een vermindering met 77%.”

“Dat is erg belangrijk om weten, want Belgische huizen zijn groot en verbruiken ontzettend veel energie. In Europa staan we op dat vlak zelfs op de tweede plaats. Stookolie is vandaag verantwoordelijk voor 48% van de CO2-uitstoot van huishoudelijke verwarming. Door over te schakelen op (bio)propaan kunnen mensen dus wel degelijk in belangrijke mate bijdragen aan de energietransitie, en dat voor een beperkte installatiekost. Zo ontstaat een win-win voor zowel de overheid als de eindconsument.”

Kan propaan ook interessant zijn voor wie een nieuwbouwwoning bouwt?

Hendrickx: “In nieuwbouwwijken wordt vandaag standaard geen aardgas meer voorzien. Ook dan is propaan een heel aantrekkelijk alternatief omdat het ook kan worden geïnstalleerd in de vorm van een netwerk waarop meerdere woningen – of zelfs een volledige wijk – kunnen worden aangesloten.”

“Ook recreatiedomeinen en appartementen komen hiervoor in aanmerking. Er is dan één centrale gastank met een grote capaciteit, waarbij iedere aangesloten woning een aparte meter heeft om het individuele verbruik op te volgen.”

“Bovendien kunnen wij dan via telemetrie het volume van de tank centraal beheren en automatisch bijvullen wanneer dat volume onder een bepaalde minimumgrens komt. Zo zijn de aangesloten woningen altijd zeker van voldoende voorraad.”

Next article