Home » Van Grond tot Mond » Ambachtelijk en lokaal geproduceerde broden in opmars
Ambachtelijk

Ambachtelijk en lokaal geproduceerde broden in opmars

Steeds meer consumenten kiezen voor ambachtelijk en lokaal geproduceerde broden vanwege hun kwalitatief, gezond, duurzaam en smaakvol karakter. Bert Van Rompay, zaakvoerder van Het Broodhuys in Beerzel.

Hoe is Het Broodhuys ontstaan en door de jaren heen gegroeid?

“Ikzelf behoor intussen tot de vierde generatie binnen onze bakkersfamilie. Hoewel mijn ouders me hebben aangeraden om ook een hogeschooldiploma te behalen, ben ik er toch altijd van blijven dromen om zelf ooit bakker te worden. Zo’n dertig jaar geleden ben ik gestart met drie medewerkers, en dat zijn er intussen zo’n dertig geworden. Onze bakkerij is gevestigd in een sfeervol gebouw in Normandische stijl dat zich linkt met onze ambacht en tijdloosheid uitstraalt.”

Hoe combineren jullie ambachtelijke methoden met de technieken van nu?

“We werken volgens de slogan ‘de technieken van nu toepassen met een knipoog naar het verleden’. In onze productie blijven we het ambacht en de traditionele methodes hoog in het vaandel dragen, terwijl we ook beantwoorden aan de hedendaagse noden qua kwaliteit, veiligheid, hygiëne en volumes. De tijden dat een bakker ‘zijn brood kon verdienen’ met honderd broden per dag is immers al lang voorbij. We maken dus gebruik van machines, maar wel mét behoud van het ambachtelijke karakter en met aandacht voor elk individueel brood. Zo hebben we in het bijzonder respect voor een voldoende lange rijstijd en een trage kneding. We gebruiken ook weinig tot zelfs geen additieven in onze broden en zorgen dat ons meel beter water kan opnemen, zodat het brood op een natuurlijke manier langer vers kan blijven. Op die manier evenaren we het traditionele proces dat onze voorouders gebruikten, en dat verschil proef je.”

Door lokaal te kopen, steun je de ondernemers in jouw eigen streek, of het nu gaat om de bakker zelf of de boer die het graan oogst.

Bert Van Rompay, Zaakvoerder Het Broodhuys in Beerzel

Waarom koopt men best lokaal?

“Door lokaal te kopen, steun je ook de ondernemers in jouw eigen streek, of het nu gaat om de bakker zelf of de boer die het graan oogst. Bovendien ben je zo zeker van een transparante en korte keten. We hebben in België alle kennis en gronden die nodig zijn om een hoogkwalitatief product te creëren, dus waarom zouden we het verder gaan zoeken? Men moet natuurlijk ook bereid zijn om er een eerlijke prijs voor te betalen waar bakker én landbouwer hun kost mee kunnen verdienen. Hierdoor kunnen we samen met lokale landbouwers innovatieve, smaakvolle en gezonde producten ontwikkelen, mét respect voor het milieu.”

Welke recente evoluties stelt u vast in de vragen en wensen van klanten?

“In tegenstelling tot de vorige decennia is er terug een groeiend bewustzijn van de meerwaarde van lokale, ambachtelijke producten. Mensen willen vandaag smaakvolle producten die met respect voor het milieu en de ambacht zijn geproduceerd. Vooral jonge mensen gaan hier nu echt actief naar op zoek. Daarnaast wil men steeds meer gezonde producten, en ook dat kunnen we beter garanderen met lokale en ambachtelijke producten die zonder gebruik van pesticiden en additieven zijn gemaakt.”

Next article